Image 1
Image 2

SCHIMBĂRI CLIMATICE

Iohannis: Efectele schimbărilor climatice devin tot mai evidente și mai acute

În cadrul evenimentului „Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, președintele României, Klaus Iohannis, a avertizat..
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… marți, 24 octombrie 2023, la Palatul Cotroceni că schimbările climatice reprezintă o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi.  Efectele acestor schimbări devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, a subliniat președintele României.

 

Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care își pun amprenta asupra sănătății, de fenomenul de secetă, cu impact negativ în economie, sau de furtuni violente care distrug bunuri și pun în pericol viețile oamenilor. Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realități, dar și prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică, ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieții și activității noastre”, a declarat șeful statului.

 

 

Președintele a adăugat că autoritățile trebuie să se asigure ”că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică”.

Aceasta înseamnă că trebuie să existe beneficii pentru toți cetățenii noștri, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între regiuni sau între mediul urban și cel rural.” a mai spus Iohannis.

 

 

În ceea ce privește Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltare, președintele Iohannis a declarat că una dintre concluziile-cheie arată că în cazul României există potențial pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții cetățenilor și pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralității climatice.

”Raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcțiile pe care și eu le-am susținut și promovat la nivel național și internațional în ceea ce privește abordarea problematicii schimbărilor climatice„ a mai spus șeful statului, adăugând că, ”trebuie să creăm instrumente financiare și sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetățenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice”.

 

 

Președintele apreciază că pentru a gestiona eficient schimbările climatice, ”este nevoie de un pact transpartinic care să asigure angajamentul și continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu și lung”.

 

 

În încheiere, președintele Iohannis și-a exprimat aprecierea și susținerea pentru toți cei implicați în construirea unei Românii durabile și prospere și pentru toți cei dedicați furnizării unor soluții eficiente la provocarea fără precedent a schimbărilor climatice.