Image 1
Image 2

ISTORIE

Istoria brânzei: O călătorie de la invenție la industrializare

Originea brânzei
Fascinanta călătorie a brânzei, de la primele sale apariții pe pereții mormintelor egiptene, trecând prin inovații beduine în deșert, până la perfecționarea sa ca formă de artă în mâinile meșteșugăreștilor romani, culminând cu deschiderea primei fabrici moderne în Elveția.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 3 februarie 1815, în Elveția, a luat naștere prima unitate de producție a brânzei destinată pieței. Originea brânzei se pierde în negura timpului, cu primele înregistrări ale acesteia apărând pe picturile din mormintele egiptene de acum aproximativ 6.000 de ani, care prezintă metodele de fabricare ale vremii. Există o poveste veche despre un negustor arab care, străbătând deșertul, a păstrat laptele într-o pungă făcută din stomacul unei oi. Enzimele din stomac, combinate cu căldura deșertului, au coagulat laptele, transformându-l într-un solid (caș) și un lichid (zer), oferind astfel atât hidratare cât și nutriție. Prin adăugarea de sare, acest produs timpuriu a fost conservat, ducând la ceea ce cunoaștem azi drept brânză. În regiunile calde, brânza trebuia consumată rapid pentru a nu se altera.

 

 

Se crede că arta fabricării brânzei a fost adusă în Europa de către comercianții din Asia Centrală. Romanii, recunoscuți pentru abilitățile lor în rafinarea diferitelor meșteșuguri, au perfecționat producția de brânză, dezvoltând diverse metode de maturare care influențau gustul și textura produsului final. Ei au creat o varietate de brânzeturi, fiecare cu caracteristici unice, și au păstrat aceste delicatese în locuri special amenajate pentru maturare. Exporturile romane de brânză către alte regiuni ale Europei și de-a lungul Mării Mediterane au contribuit la răspândirea cunoștințelor despre fabricarea brânzei în întregul continent, astfel încât, odată cu expansiunea Imperiului Roman, tehnicile avansate de producție a brânzei au devenit cunoscute pe tot teritoriul european.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with