Image 1
Image 2

Jumătate dintre antreprenori şi-au redus activitatea, iar 64% au înregistrat o scădere a veniturilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproape două treimi (64,3%) dintre antreprenori au precizat că li s-au redus veniturile, ca efect al deciziilor autorităţilor în lupta cu COVID-19, iar 50% dintre respondenţi au spus că şi-au redus activitatea, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit aceluiaşi sondaj, 39,1% dintre antreprenori şi-au suspendat activitatea, 16,4% şi-au diminuat producţia, iar 11,7% dintre aceştia şi-au diminuat numărul salariaţilor.

Totodată, antreprenorii s-au arătat deschişi în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenţii chestionarului răspunzând pozitiv. De asemenea, 36,7% dintre aceştia au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea “În ce măsură vă ajută măsurile economice şi sociale adoptate de Guvern?”, 34,4% dintre antreprenori au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au precizat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societăţii lor. Doar 9% dintre respondenţi au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.
Principalele măsuri ce vor fi aplicate în cadrul societăţilor sunt: amânarea plăţii obligaţiilor fiscale scadente pe perioada menţinerii stării de urgenţă şi încă 30 de zile de la data încetării acesteia (74%); solicitarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază pentru salariaţii ale căror contracte de muncă au fost suspendate pe perioada menţinerii stării de urgenţă (46.60%); solicitarea certificatului de urgenţă pentru suspendarea unor obligaţii contractuale (33.90%); solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenţionată de către stat (25.60%).

Totodată, antreprenorii consideră necesară şi adoptarea altor măsuri, respectiv: suspendarea plăţii contribuţiilor sociale pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (70,7%); suspendarea ratelor şi dobânzilor bancare şi/sau pentru societăţi de leasing pe o perioadă de şase luni pentru firmele şi angajaţii afectaţi de criză; suspendarea plăţii impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (54%) sau suspendarea plăţii TVA-ului datorat pe perioada stării de urgenţă şi până la trei luni de la data încetării acesteia (52.10%) etc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SANCȚIUNI ANAF

Ce sancțiuni au mai aplicat inspectorii antifraudă?

Inspectorii din cadrul Direcţiei generală antifraudă fiscală (DGAF) au aplicat, în perioada 24 – 31 octombrie, 37 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1,3 milioane lei, din cauza abaterilor de la legislaţia specifică comercializării produselor accizabile, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).