Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Jumătățile României

Acasa
Sigla Informatia Zilei
Acasa
Acasa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

După ce ecoul alegerilor europarlamentare se va fi stins și toate echipele de campanie se vor concentra pe competiția prezidențială își va face apariția pe scena politică un personaj politic aproape legendar. Adrian Năstase va fi liber. Considerat o victimă a lui Traian Băsescu, fostul premier va avea ocazia să se răzbune. Nu la modul în care se zice că ar fi făcut-o Băsescu, ci implicându-se în campania electorală.

Întrebarea este dacă noua conducere a PSD îi va da voie, îi va acorda posibilitatea să-și exprime opiniile.
A trecut aproape o veșnicie de la regimul autoritar Iliescu-Năstase. Între timp a avut loc o schimbare de generație. Nepotul lui Iliescu, și fiul lui Năstase, a devenit un politician matur. A pus de o alianță și a și consumat-o în mai puțin de doi ani. A curățat partidul de apropiații președintelui Iliescu, i-a marginalizat pe oamenii lui Năstase și Mircea Geoană. Pe scurt, Victor Ponta a înregistrat câteva victorii semnificative deopotrivă asupra adversarilor dinlăuntru și dinafara partidului. Ultimul îngenunchiat este Crin Antonescu, alături de care a dat un guvern printr-o moțiune de cenzură și a câștigat două rânduri de alegeri, în 2012.
După alianța de succes numită USL, a reușit să încropească o majoritate parlamentară destul de solidă din punct de vedere aritmetic. În orice democrație, o majoritate de aproape 60% denotă forță, stabilitate, încredere în propriile forțe. Nu însă și în România. S-a văzut cum se poate spulbera peste noapte o majoritate de 70%.
Privind în urmă, în ciuda palmaresului bogat, premierul Ponta nu ar trebui să aibă un somn liniștit. Scena politică românească este construită pe nisipuri mișcătoare. O pot zgudui din temelii oamenii la care te aștepți cel mai puțin. Ne-am putea gândi acum la Adrian Năstase și chiar Ion Iliescu. Părintele fondator al partidului deseori își exprimă nemulțumirea față de situația politică din țară. În mod clar nu este un fan al premierului Ponta. Nici Adrian Năstase nu are multe motive să fie mulțimit de modul în care se comportă politicianul Victor Ponta. Părinții fondatori, în parte de tristă amintire, ar putea crea un curent anti-Ponta în PSD?

 
Până acum singurul partid în care nu s-a ivit nicio problemă a fost PSD. Unitatea pare de monolit. Relațiile cu UNPR și PC par foarte bune. Mai mult, social democrații sunt atât de mulțumiți de ei înșiși încât simt că au loc destul și pentru alții, în special pentru liberali. Îi învită insistent să meragă alături de ei, să refacă USL. Evident, liberalilor nu le mai oferă funcția de președinte, această find deja rezervată pentru Victor Ponta. Nu dau funcțiile de prim ministru și președinte, în rest, sunt dispuși să le ofere aliaților orice-și doresc.

 
Este greu de creionat imaginea reală a unui partid atât de mare și divers ca PSD. Fără îndoială, social democrații domină scena politică. Totuși, au o mare problemă< nu reușesc să-i convingă pe jumătate dintre români că merită să dea un președinte pentru România. Ar trebui să-i credem când spun că se simt mândri că sunt români, așa cum le sună și sloganul, însă le este imposibil să treacă de jumătatea României. Oare de ce? Pentru că Iliescu este marginalizat sau Năstase este în pușcărie? Nici vorbă. PSD nu poate cuceri jumătatea României din cauza unor chichițe, cum ar fi de pildă declarația lui Victor Ponta despre bătrânul fascist Mircea Mihăieș. Pentru a fi un bun președinte trebuie să înțelegi, și să accepți, jumătățile României, împărțite la rândul lor în alte jumătăți. Cam așa stau lucrurile în PSD cu 15 zile înaintea alegerilor europarlamentare.

Ciornă automată

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.

Sigla Informatia Zilei

Bugetul sub povara bugetarilor

Asculta acest articol Este o realitate indubitabilă: în România numai bugetarii pot pune presiune pe guvern, numai protestele şi grevele