Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Colegiul Naţional Ioan Slavici a avut loc o conferinţă pe tema siguranței online a copiilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marţi, 5 iunie 2018, ora 14, la sediul Colegiului Naţional “loan Slavici” Satu Mare, mai multe instituţii şi ONG-uri au organizat conferinţa intitulată „Împreună pentru siguranța online a copiilor”.

Au participat reprezentanţi judeţeni ai Inspectoratul de Poliţie – Felicia Hrihorişan, comisar de poliţie, Inspectoratului Şcolar Judeţean – Claudia Cziprok, inspector şcolar, Casei Corpului Didactic – Adrian Havrincea, profesor metodist, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională – Simona Macarie, consilier şcolar şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare – Mihaela Silaghi. Au mai fost de faţă directoarele colegiului gazdă, circa 150 de elevi din mai multe şcoli din judeţ, alături de profesori însoţitori, părinţi, jurnalişti. Inspectoarea Claudia Cziprok le-a distribuit elevilor un set de chestionare şi le-a dat instrucţiuni de completare, cu scopul de a întocmi un studiu în care autorii îşi propun „să înţeleagă mai clar modul în care tinerii cu vârste între 12 şi 17 ani aleg să interacţioneze cu mediul online”. Ea le-a vorbit şi despre un centru de voluntariat şi despre recrutarea de voluntari.

Obiective

Reprezentanţii organizatorilor promovează programul Ora de Net al Organizaţiei „Salvaţi Copiii” pentru creşterea nivelului de informare cu privire la modalităţile optime de prevenire şi combatere a abuzurilor suferite de copii în mediul online.
Reprezentanţii instituţiilor le-au vorbit celor prezenţi despre creşterea nivelului de informare cu privire la modalităţile optime de prevenire şi combatere a abuzurilor experimentate de copii în mediul online şi de promovarea utilizării Internetului de către copii şi adolescenţi într-un mod creativ, util şi sigur. Câteva dintre temele abordate: hărţuirea în mediul online; dependenţa de Internet; furt de date personale; sexting şi ademenire; conţinut dăunător şi ilegal; criminalitate informatică.

Informaţii personale postate pe reţele sociale

Câteva date de interes ar fi că micii utilizatori şi tinerii postează pe reţele de socializare date personale sensibile: poze în care se distinge clar faţa copilului (81%), numele de familie (61%), numele şcolii la care învaţă (59%) şi vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă şi 10% chiar şi numărul de telefon. De multe ori, motivul din spatele situaţiilor neplăcute este lipsa de informare a utilizatorilor de Internet.
Pe parcursul lunii mai, echipa Ora de Net din cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii, în strânsă colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție și Inspectoratul General al Poliției Române a organizat o serie de seminarii regionale unde a adus impreună specialişti, reprezentanţi judeţeni ai acestor instituţii, cu scopul de a forma echipe locale inter-disciplinare care să contribuie la creşterea nivelului de informare cu privire la modalităţile optime de prevenire şi combatere a abuzurilor suferite de copii în mediul online.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns