Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ALEXANDRU CRISAN

La Muzeul de Artă s-a deschis expoziţia Retrospectiva Alexandru Crişan

Acasa
Acasa
Acasa
Evenimentul expoziţional la care a participat lume bună din viaţa culturală a Sătmarului, a fost deschis de Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, cel care, în câteva cuvinte a salutat artistul plastic, cel care a acceptat invitaţia, după zeci de ani, să expună pe simezele muzeului din oraşul de baştină, din locul unde se simte acasă, dar şi asistenţa. Rolul de moderator al evenimentului expoziţional de excepţie a fost preluat de poetul şi omul de cultură Dumitru Păcuraru, cel care s-a ocupat şi a realizat două volume care includ lucrări ale artistului plastic sătmărean Aurel Popp
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol
expo Alexandru Crişan

 

Vineri, 8 aprilie, Muzeul de Artă din Satu Mare a găzduit vernisajul unei expoziţii mult aşteptate, a pictorului Alexandru Crişan, catalogată ca fiind una dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, organizată cu lucrări ale pictorilor sătmăreni, după cea a lui Aurel Popp. Ba mai mult, au fost voci care au afirmat că, este cea mai importantă expoziţie a unui artist plastic sătmărean în viaţă, după expoziţia lui Aurel Popp.

 

 

Evenimentul expoziţional la care a participat lume bună din viaţa culturală a Sătmarului, a fost deschis de Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, cel care, în câteva cuvinte a salutat artistul plastic, cel care a acceptat invitaţia, după zeci de ani, să expună pe simezele muzeului din oraşul de baştină, din locul unde se simte acasă, dar şi asistenţa.

 

Rolul de moderator al evenimentului expoziţional de excepţie a fost preluat de poetul şi omul de cultură Dumitru Păcuraru, cel care s-a ocupat şi a realizat două volume care includ lucrări ale artistului plastic sătmărean Aurel Popp.

 

Alexandru Crişan s-a născut la Satu Mare, la 22 octombrie 1950. După absolvirea Liceului de arte plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, urmează cursurile Şcolii de Arhitectură, iar mai apoi ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
Pe parcursul anilor artistul are expoziţii personale în România, Elveţia, Italia şi Spania, iar lucrările sale sunt prezente în colecţii private din România, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Spania sau Australia.

 

Scriitorul Dumitru Păcuraru îl descria: „Cu figura sa hirsută şi nelipsitul baston cu cap de argint, personajul coborâtor parcă din spiţa unui vrăjitor bun precum Gandalf cel Alb, deocamdată, la cei 72 de ani ai săi, doar cenuşiu, Alexandru Crişan se prezintă lumii ca un îndemânatic mânuitor de inele ale timpului nemăsurabil în ani”, iar jurnalista Magaly Woeffray- Mavilia spunea despre arta sa: „Văzându-l pictând, torturând materia, negând-o, jucându-se de atâţia ani cu ea, s-ar zice că niciodată nu s-ar putea opri. Că este o chestiune de viaţă şi de moarte, că actul este indisolubil legat de destinul său”.

 

După ce Dumitru Păcuraru a completat în parte cuvântul introductiv de întâmpinare al lui Liviu Marta, a vorbit despre perioada anterioară, în care scriitori tineri talentaţi erau invitaţi să participe la evenimente expoziţionale, în speranţa, că din mulţi, se vor găsi oameni de cultură care ar putea deveni buni critici de artă.

 

Vorbitorul este de părere că la asemenea evenimente culturale a participat şi criticul literar Ion Bogdan Lefter, cel care a recunoscut că de-a lungul anilor a scris materiale şi în domeniul criticii artistice, dar şi pe mai departe se consideră critic literar.
Ion Bogdan Lefter nu a întărit ideea că bunii critici literari pot deveni buni critici de artă, dar nici nu a exclus posibilitatea unor asemenea situaţii.

 

 

Un artist care reuşeşte să ia ochii privitorilor prin cromatică şi mesaj

 

 

Alexandru Crişan este un artist plastic consacrat, care prin lucrările sale umple sălile expoziţionale. Este destul să întorci capul în jurul tău şi ai dovada puterii de exprimare a artistului. Noi vedem în aceeaşi sală lucrările unui puternic vitalist, o cromatică destul de diferită. Nu trebuie făcute căutări ample, căci Alexandru Crişan se regăseşti în linia marilor vitalişti.
În aceeaşi sală se regăsesc lucrări într-o cromatică deschisă, cu mult roşu, dar şi lucrări care sunt în tentă gri. Adesea se pot remarca aspecte corporatiste, lucrări care exprimă nuditate, sexualitate. Nu lipsesc din expoziţie nici dovezile privind înclinarea pictorului spre colaj, alături de contraste. Nu lipseşte nici dovada ludicului din creaţia artistică a pictorului Alexandru Crişan.

 

Artistul plastic mizează pe spontaneitate. Lucrează adesea puţin pe câte o lucrare, la care revine tot prin ceea ce înseamnă spontaneitate.
Nu lipsesc de pe simeze nici lucări care conduc cu gândul la simbolismul biblic, domeniul exotic şi adesea, sexualitate.
Alexandru Crişan este un artist care, spre deosebire de alţii, reuşeşte să ia ochii privitorilor prin cromatică şi mesaj.
Cultura românească are obligaţia să recupereze din mers acest artist sătmărean, care în ciuda faptului că locuieşte în străinătate, aşa cum singur a spus, aici se simte acasă.

 

Expoziţia lui Alexandru Crişan îl poartă pe privitor de la crispare, cu referire la unele lucrări, la polivalenţa de exprimare, la ludicul din anumite picturi. Crişan este un artist plastic spectaculos, care te obligă să priveşti şi faţa nevăzută a expresiei artistice.
Poetul şi omul de cultură Radu Ulmeanu a reiterat câteva secvenţe din viaţa artistică a pictorului din perioada tinereţii. Această desfăşurare extraordinară a artistului sătmărean naţionalizat elveţian, dovedeşte că autorul este un om polivalent, care are adesea o exprimare care presupune înţelegerea.

 

Ion Darida, om de cultură de vârstă similară cu artistul expozant, a rememorat câteva secvenţe din anii tinereţii, petrecuţi împreună la Satu Mare. Imaginile expuse aduc în actualitate, o bună parte din emoţiile şi trăirile tinereţii, trecute prin filtrul înţelepciunii artistice.
Poetul şi omul de cultură George Vulturescu a ţinut să menţioneze în alocuţiunea sa nume ale unor sătmăreni, deveniţi oameni de cultură, contemporani cu expozantul< Ion Baias, Ion Vădan, Ion Bledea, Dorin Sălăjan, Ion Darida, Domokos Lehel, Doru Colodeiciuc, Mircea Florian ş.a. Desigur, aşa cum a promis, a căutat să aibă o altă modalitate de înţelegere şi de analiză a unor lucrări expuse, fiind date unele semnificaţii culorilor roşii, dar şi altor culori folosite de artist pe post de simboluri spre a transmite emoţii.

 

 

Discursul lui Alexandru Crişan

Artistul plastic Alexandru Crişan, profund impresionat de posibilitatea de a expune în oraşul său natal, a mulţumit iniţiatorilor evenimentului expoziţional Mircea Florian şi Dumitru Păcuraru, lui Liviu Marta, lui Ion Bogdan Lefter pentru cuvintele rostite, dar mai ales pentru faptul că a venit din Bucureşti ca să participe la un asemenea eveniment cutural.

 

Sub profunda apăsare emoţională, Alexandru Crişan îşi aminteşte cu mare plăcere de două evenimente similare acestuia, fiind vorba despre momentul în care, la 17 ani a primit premiul Uniunii Artiştilor Plastici, fiind declarat un adevărat talent, un copil minune al picturii, apoi o expoziţie din Italia, pe la vârsta de 35 de ani, la care a participat şi Zoe Dumitrescu Buşulenga, iar cea de a treia este aceasta, din Satu Mare.
La buna reuşită a manifestării expoziţionale au mai contribuit cantautorul Mircea Florian, dar şi poetul de expresie maghiară din Târgu Mureş – Barta Laszlo Zsolt.

 

Dumitru Păcuraru, în ultima parte a manifestării expoziţionale a prezentat asistenţei un album Domokos Lehel, convins fiind că în timp relativ scurt, Muzeul de Artă din Satu Mare va găzdui o expoziţie cu lucrări ale acestui artist plastic sătmărean.
Prezentarea artistului s-a terminat cu un microrecital Mircea Florian, foarte apreciat de cei prezenţi.

 

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CULTURĂ LA ARDUD

Tabără de creaţie şi expoziţie de arte vizuale

Primăria Oraşului Ardud şi Consiliul Local al Oraşului Ardud împreună cu Casa de Cultură ,, Dr. Augustin Mircea”, organizează Tabăra de creaţie Ardud 2023 (20-27 iulie 2023) la sediul Primăriei oraşului Ardud şi expoziţia de Arte Vizuale, “West meets East- A Cultural Book Exchange 2023 ediţia a- XII-a” (26 iulie – 26 august 2023) la Casa de Cultură “Dr. Augustin Mircea”- Ardud.