Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Turţ s-a organizat o sărbătoare a oşenilor cum nu s-a mai văzut în Ţara Oaşului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Familia Lucuţ a fost gazda Sâmbrei Oşenilor organizata la Turt
Familia Lucuţ a fost gazda Sâmbrei Oşenilor organizata la Turt

Asociaţia socio- culturală “Ţara Oaşului” a fost înfinţată la iniţiativa lui omului de afaceri Vasile Lucuţ, fiu al comunei Turţ

Oşenii vor fi reprezentanţi acum de o asociaţie care îţi propune să le apere interesele, să promoveze obiceiurile locului şi să nu le dea voie tinerilor să uite de portul oşenesc şi de frumuseţea tâpuriturilor. Asociaţia socio- culturală Tara Oasului a fost infinţată la iniţiativa omului de afaceri Vasile Lucuţ, proprietarul societăţii comericale Unicarm, fiu al comunei Turţ care împreună cu alţi 20 de oşeni au pus anul acesta a ceea ce ei doresc a fi o asociaţia apolitică la care poate adera fiecare oşan mândru de originea lui.

Primul mare eveniment organizat de conducerea şi membrii fondatori ai Asociaţiei Socio-Culturale “ Ţara Oaşului “,  a avut loc ieri, 15 mai, la Turţ şi a început cu participarea membrilor fondatori la sfânta liturghie, după care alaiului de oşeni prezenţi în număr mare la slujbă şi membrii asociaţiei au pornit spre centrul comunei unde a avut loc slujba de sfinţire a noii Ciuperci de Danţ Tradiţionale Oşeneşti construită prin grija omului de afaceri Vasile Lucuţ şi a familiei lui prezentă şi ea la eveniment.

Iniţiativa unui grup de oameni cu suflet

Preşedinte al asociaţiei a fost desemnat Vasile Ciocan, actualmente consilier judeţean, orginar din Certeze care a rostit câtve cuvinte după ce preoţii au sfinţit Ciuperca şi i-au binecuvântat pe credincioşi pentru ca petrecerea oşenească să poate începe. “ Vă asigur că vom face tot posibilul pentru ca activitatea pe care o vom face să adune tot atât de multă lume ca în acest an şi pentru faptul că sunteţi alături de noi vrem să vă multumim. Asociaţia a fost constituită ca o iniţiativă firească a unui grup de oameni cu suflet, toţi născuţi în Ţara Oaşului. Ei sunt Lucuţ Vasile din Turţ, Reşetar Mihai din Tarna Mare, Ciupac Ioan din Turţ, Schita Mihai din Călineşti, Călin Grigore Aurelian din Cămârzana, Nistor Ioan din Prilop, Toader Lohan din Negreşti-Oaş, Miho Gheorghe din Certeze, Bene Viorel Vasile din Gherţa Mare, Cicio Vasile din Certeze, Luca Simion din Cămârzana, Pop Vasile din Prilop, Danilovici Dumitru din Racşa, Lişcă Gheorghe din Negreşti, Ţiplea Remus din Negreşti, Oros Grigore şi hotca Tămaş din Gherţa Mare şi nu în ultimul rând subsemnatul.n În fiecare an fiecare dintre membrii va putea desfăşura la el în comună o astfel de acţiune, una prin care să fie promovate tradiţiile şi obiceiurile oşeneşti, iar noi ne propunem ca să cinstim gazda, anul acesta Vasile Lucuţ, aşa cum se cuvine. Prin astfel de acţiuni ne dorim să aduce în sufletele fiecăruia un moment de emoţie, de patriotism local şi să reînviem obiceiurile şi meşteşugurile, dar fiecare memebru e dator cu o iniţiativă. Nu trebuie să uităm că facem toate aceste acţiuni pentru că aici sunt rădăcinele noastre şi nu orice rădăcini, ci unele adânci care nu se tem e furtună“ a spus Vasile Ciocan, preşedintele asociaţiei la inaugurarea Ciupercii Oşeneşti.

Peste o mie de persoane  au fost prezente ieri la primul eveniment organizat de asocitia socio-culturala “Ţara Oaşului”, iar toţi au apreciat initiativa grupului care a pus bazele acestei asociatii.

“Ciuperca danţului” aşa cum a fost denumită va fi locul unde tinerii oseni şi nu numai se vor întalni în fiecare duminica pentru a tropoti si a învăţa de la cei mai în vârstă traditionalele tâpurituri, însă numai până la asfinţitului soarelui când tradiţia spune că fiecare fecior şi fată trebuie să se întoarcă în sânul familiei pentru a nu lua parte şi la alte lucruri neplăcute în ochii Lui Dumnezeu.

Sâmbra oşenilor

        După inaugurarea Ciupercii de danţ, oşenii s-au îndreptat spre locul unde era mai demult fosta pălincie, spre Batarci, acolo pe un deal asociţia a organizat cea de-a doua acţiune numită “ Sâmbra oşenilor “ unde au fost prezentate tradiţiile referitoare la mulsul oilor şi măsurişul laptelui. Sâmbră a fost una autentică, cu obiceiuri oşenesti străvechi, diferită de Sâmbra Oilor de la Certeze, după cum au precizat membrii Asociaţiei Socio-Culturale “Ţara Oaşului”.  Originalitatea Sâmbrei oilor de la Turţ a fost po surpriză pentru oaspeţii veniţi din toate zonele judeţului, unii dintre ei fiind şi anagajaţi ai societăţii comerciale conduse de familia Lucuţ care au dorit să fie alături , dar şi să îi vină în ajutor şefului lor pe care l-au felicitat pentru că nu a uitat de unde a plecat. Pe parcursul acestei acţiuni cei 20 de membri ai asociaţiei au purtat discuţii în vederea organizării următoarelor manifestări cultural- tradiţionale specifice oşenilor, cu scopul de a promova tradiţia, cultura, danţul si voia buna, moştenite din moşi strămoşi. La final fiecare s-a bucurat de un regal de danţuri autentice însoţite de tradiţionalele ţâpurituri, ceterele şi zongorele oşeneşti, iar printre invitaţi s-a numărat şi cunoscutul interpret de muzică populară Aurel Tămaş.

“ Mă bucur că au decis să fie alături de noi atât de mulţi oşeni, dar şi alte persoane care au venit din alte zone ale judeţului. Sunt fericit că am putut organiza primul eveniment şi îmi doresc ca şi pe mai departe să putem organiza astfel de acţiuni atât de frumoase şi asta pentru că prin ele se promovează tradiţiile oşeneşti, iar acest lucru este deosebit de pozitiv pentru toţi locuitorii acestei zone care merită să fie promovată“, a spus gazda primelor evenimente organizate de asociaţie, Vasile Lucuţ.

În prezent, reprezentanţii legali lucrează la sigla şi site-ul Asociaţiei. De asemenea, au fost demarate toate formalităţile legale pentru înregistrarea acesteia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci ( OSIM) din România.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Este o initiativa laudabila, foarte frumoasa!!!
    Initiatorilor, si nu numai lor, BUNUL DUMNEZEU sa le dea multa sanatate, roadele implicarii lor sa fie reflectate in REINVIEREA OBICEIURILOR TRADITIONALE !!!- cele placute si BUNULUI DUMNEZEU, care , din pacate, au CAM fost uitate de generatiile de tineri, si nu numai !!!, dupa 1990 !!!
    DOAMNE AJUTA-NE !!!

Lasă un răspuns