Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lanţ uman în jurul Parlamentului, pentru a protesta contra proiectului unei mine de aur

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

imageResizeMii de persoane au format un lanţ uman sâmbătă seară la Bucureşti în jurul palatului gigant construit de fostul dictator Nicolae Ceauşescu pentru a protesta contra unui proiect de lege controversat ce deschide calea exploatării celei mai mari mine de aur din Europa de către o firmă canadiană, informează France Presse.

Mulţi manifestanţi au venit în familie, însoţiţi de copii mici, alţii pe biciclete, înconjurând palatul unde se află în prezent sediul Parlamentului şi care se întinde pe mai mult de 7 km pătraţi. Participanţii au strigat “Uniţi, salvăm Roşia Montană”, satul din Transilvania unde societatea canadiană Gabriel Resources intenţionează să extragă 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, aminteşte AFP.

Aproximativ 12.000 de tone de cianură pe an, adică de 12 ori în plus faţă de cantitatea de cianură folosita în întreaga UE pentru exploatarea minieră, vor fi necesare pentru acest proiect ce prevede deplasarea a sute de familii şi distrugerea parţială a patru munţi. “Doar presiunea străzii îi poate obliga pe politicieni să oprească acest proiect foarte periculos pentru mediu”, a declarat pentru AFP Ştefania Iordache, o pensionară.

Guvernul de centru-stânga al lui Victor Ponta, care a promis să blocheze proiectul în timpul campaniei electorale, a provocat furia unei părţi a românilor adoptând spre surpriza generală la sfârşitul lunii august un proiect de lege ce deschide calea acestui proiect şi facilitează exproprierile, mai aminteşte AFP.

Timp de trei săptămâni, zeci de mii de români, majoritatea tineri, au ieşit în stradă pentru a denunţa proiectul de mină. Ca şi în alte ţări din Balcani, aceste manifestaţii de o amploare fără precedent după anii 1990 s-au transformat în proteste împotriva guvernului şi clasei politice, acuzate de corupţie şi dispreţ faţă de interesul public.

Ponta a lăsat să se înţeleagă săptămâna trecută că proiectul va fi îngropat “rapid”, înainte de a-şi schimba părerea şi a accepta înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale asupra acestui proiect şi dezbateri în Parlament care sunt de aşteptat să dureze până la mijlocul lunii noiembrie.

Gabriel Resources, care doreşte să exploateze zăcământul prin intermediul filialei sale ce deţine 80% din Roşia Montana Gold Corporation, iar statul român restul de 20%, afirmă că normele europene de mediu vor fi respectate şi promite 900 de locuri de muncă pe parcursul celor 16 ani de exploatare.AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Daca ne gandim la tehnologiile actuale, cele cu cianuri sunt viabile cu consecintele negative pentru mediu. Dar cele din viitor?Eu sunt convins ca in viitor vor fi tehnologii nepoluante. Spre exemplu,acum cateva mii de ani, in Canada a cazut un meteorit care in locul impactului a topit roca,pe fundul craterului s-au scurs metalele;intamplarea a facut ca in locul respectiv sa fie un zacamant de aur.S-a produs astfel o concentrare si mai mare a acestui metal. Deci daca am putea topi direct roca am putea separa metalele. Sunt deja in exploatare oglizi parabolice care pot realiza temperaturi in focar de 2.400 grd.C,suficient pentru topirea rocii.Probabil ca nu sunt inca suficiente pentru a topi o cantitate mare de roca,dar aceste oglinzi pot creste in dimensiuni sau pot fi un sistem de oglinzi si cum energia ar fi gratuita,cine stie?poate ar fi si o exploatare rentabila.

Lasă un răspuns