Image 1
Image 2

JUDEȚUL SATU MARE

Laptele de bivoliţă se vinde în Oaş la 15 lei litrul

Laptele de bivoliţă se vinde în Oaş la 15 lei litrul şi are mare căutare
Cu puţin timp în urmă consemnam în coloanele ziarului nostru Informaţia-Zilei, un fapt îmbucurător cu privire la evoluţia pozitivă în ultima perioadă a efectivelor de bubaline/bivoli din judeţ. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Atunci notam faptul că, în această perioadă, efectivele de bivoli din judeţ au ajuns la aproximativ 800 de capete, după ce ani la rând s-au menţinut la 500 – 600 de exemplare de diferite vârste.
Cei mai mulţi bivoli, mai precis bivoliţe, se regăsesc în gospodării şi în exploataţii din Ţara Oaşului (Turţ, Tur, Moişeni, Certeze ş.a.), după care se mai regăsesc bivoli în zona Bârsău, Viile Satu Mare, Baba Novac – Gelu şi lista se cam închide, excluzând prezenţa sporadică a unor exemplare răzleţe şi în alte localităţi.

 

Dacă spre exemplu cu ani în urmă într-o exploataţie din Viile Satu Mare existau aproximativ 25 de exemplare, femelele fiind crescute doar pentru reproducţie, fără a fi mulse, iar tineretul mascul era crescut şi îngrăşat pentru sacrificare şi transformare apoi în specialităţi gastronomice, mai există preocupări inclusiv în ceea ce priveşte valorificare mai eficientă a acestei specii.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, un tânăr din comuna Certeze, o unitate administrativ teritorială din judeţ în care există tradiţie în creşterea bivolilor, a riscat să se implice în a salva de la dispariţie a acestei specii. A înfiinţat o fermă, dacă o putem numi aşa, în care se regăsesc aproximativ 70 de exemplare de bivoli, preponderent femele de reproducţie, tineret, dar şi masculi reproducători.

 

Sigur unii dintre dumneavoastră se vor întreba cu temei ce şanse are o asemenea afacere pentru perioada ce vine. Iată că tânărul despre care facem vorbire în aceste rânduri, se pare că a găsit cheia succesului, în ciuda faptului că, bivoliţele dau puţin lapte comparativ cu producţia  medie a unei vaci modeste. În medie, pe perioada unei lactații, care durează 9 luni, o bivoliță produce 1.200 – 1.700 kg lapte, cu procent de grăsime cuprins între 7 şi 8%.
Producţia medie zilnică de lapte poate fi între 4,4 şi 5,8 litri/femele în lactaţie. Laptele de bivoliţe este recunoscut pentru calităţile sale nutriţionale net superioare celui de vacă, şi preţul lui este unul mai piperat. Acest lucru, coroborat cu numărul redus de ferme de bivoli din ţară, îl ajută pe fermier sa aibă o exploataţie profitabilă, numai şi numai dacă deţine zeci de animale în lactaţie şi are constituit cercul de consumatori.

 

Afacere rentabilă, datorită cererii

 

Tânărul despre care face vorbire, este pasionat de munca pe care o desfăşoară, dar aşa cum am aflat din surse apropiate familiei, are cercul de cumpărători pentru laptele obţinut zilnic.
Nu este încă în faza de a trece la procesare. Cererea de lapte de bivoliţă este atât de mare încât nici nu poate onora zilnic cererea.
Dacă mai sus consemnam faptul că laptele de bivoliţă este considerabil mai scump comparativ cu cel de vacă, laptele în Oaş se vinde la 15 lei litrul, aproape la preţ de pălincă. Care o fi atunci afacerea ce mai rentabilă?

 

Pentru a nu irosi laptele cu creşterea malacilor de sex masculi, după depăşirea perioadei incipiente de lactaţie, malacii sunt vânduţi.
Ca o precizare, bivoliţele din această exploataţie sunt mulse mecanic, fapt ce oferă un anume grad de siguranţă în ceea ce priveşte producţia de lapte.
Cât priveşte preţurile bivoliţelor, dacă în urmă cu mai mulţi ani şi la noi în judeţ s-au vândul animale la 800-1.000 de euro bucata, preţurile bivoliţelor variază şi pe mai departe între 4.500 şi 6.500 de lei, în funcţie de judeţ, de calitatea animalului, vârstă şi producţie de lapte.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Amenzi în valoare de 1 milion de lei aplicate procesatorilor din industria laptelui

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS MĂSURI ÎN AGRICULTURĂ

Fermierii cu teren puțin s-ar putea să nu mai primească subvenții

Pentru a forţa asocierea micilor fermieri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României propune să nu se dea subvenţii fermierilor care au sub 100 de hectare.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now