Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Limbaj conotativ, denotativ: Exista doua feluri de exprimare in orice limba. In stiinta, de pilda, limbajul este denotativ, direct, precis, transparent, banal, iar in arta, conotativ, indirect, neprecis, original. Natura si esenta literaturii consta in acest fel de exprimare, de unde necesitatea cititorului sau criticului sa porneasca de la sesizarea “semnificatiilor”, care lasa loc interpretarilor, aluziilor, tainelor, misterelor creatoare precum universul.

Ditiramb: sentiment in cel mai inalt grad de exaltare in discursuri sau literatura, de multe ori fara justificare in plan real. Lauda exagerata.

Eufemism: procedeu stilistic in arta sau jurnalism, care consta in indulcirea prin perifraza sau substituire a unei expresii cu sens dur si chiar jignitor. Exemplu: “nemanierat”, in loc de “badaran” sau despre vreun autor: “nu scrie rau”, ca sa nu zici ca “scrie prost”. Eufemismul poate fi si onomastic, ca “Al cu coarne”, “Uciga-l crucea”, in loc de “Dracul”.

Foileton: Scrieri din cadrul publicisticii, articole critice literare si artistice, insemnari de calatorie, mistere care nu epuizeaza o tema data, dar o consemneaza la modul general.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns