Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lecție despre Uniunea Ziariștilor și fostul președinte Doru Dinu Glăvan, la Liceul Teoretic George Pop de Băsești Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Felician Pop-UZPR

Joi, 6 octombrie, elevii din clasa a XI-a a Liceului Teoretic George Pop de Băsești Satu Mare au avut parte de o oră specială în care li s-a vorbit despre meseria de ziarist dar și despre fostul președinte la UZPR, Doru Dinu Glăvan.

Invitați la această oră au fost Felician Pop – președintele Uniunii Ziariștilor profesioniști din România (UZPR), filiala Satu Mare, director adjunct al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), Loredana Știrbu, consultant la aceeași instituție și președinte al Cenaclului literar Cronograf, Mihai Sălceanu, vicepreședinte UZPR Satu Mare și jurnalist la Informația Zilei, Vasile Nechita – jurnalist la Informația Zilei.

Felician Pop a spus câteva cuvinte despe meseria de jurnalist și despre Doru Dinu Glăvan, fost președinte al UZPR trecut în eternitate în urmă cu un an, în 31 octombrie, la vârsta de 75 de ani. De când a fost ales președinte al UZPR, din 1990, Doru Dinu Glăvan a făcut tot ce i-a stat în putere ca statutul UZPR să fie schimbat în „Uniune de creație de utilitate publică”, asta însemnând că jurnaliștilor, membrii ai uniunii, li se recunoaște statutul de a fi considerați creatori, precum scriitorii, actorii, muzicienii, artiștii plastici, arhitecții, și, în conformitate cu aceasta, dreptul lor ca după pensionare să beneficieze de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie. Timp de 61 de ani, jurnalistul, omul și profesionistul Doru Dinu Glăvan și-a dedicat întreaga sa viață unei meserii nobile, fără parti-pri-uri, fără apartenențe politice și fără a distorsiona adevărul. A fost președintele UZPR timp de trei mandate consecutive.

UZPR la Liceul GPB Satu Mare

Elevii au vizionat și o parte a interviului realizat de Lavinia Șandru cu Doru Dinu Glăvan, în vara anului trecut.

Loredana Știrbu a vorbit de misiunea scriitorului și de greutatea realizării unei reviste, dând exemplu Revista de cultură și atitudine Cronograf, ajunsă acum la numărul 27 din anul 7 al apariției.

Vasile Nechita le-a vorbit elevilor despre calitatea și conținutul unui articol, calități necesare unui text spre a fi publicat. El și-a amintit despre cazul unei profesoare de la care a primit un text corect scris gramatical, dar fără substanță, pe care nu l-a putut publica în ziar.

Mihai Sălceanu le-a prezentat elevilor structura ziarului Informația Zilei, vorbind aplicat despre conținutul paginilor și al știrilor, cu trimitere la un articol în care se vorbește și despre Liceele George Pop de Băsești, participante la Festivalul “Toamna Someșeană” din Ulmeni – județul Maramureș.


Pe parcursul orei au fost abordate mai multe teme privind diferența dintre presa scrisă și cea online, fenomenul știrilor false, goana după like-uri etc. Elevii au pus întrebări despre meseria de ziarist, cum îți schimbă aceasta percepția asupra lumii, dacă școala îi pregătește suficient pentru un drum în viață, realizându-se astfel un dialog constructiv între liceeni și invitați, aceștia din urmă promițând să mai participe la astfel de ore deschise.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns