Image 1
Image 2

Monument arhitectural străvechi

Legenda Bisericii din comuna Acaș

Biserica din localitatea Acâş, judeţul Satu Mare, are o vechime de peste 800 de ani şi o istorie plină de momente dramatice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comuna Acâș este așezată în partea de sud a județului Satu-Mare, la o distanță de 38 km. de municipiul Satu-Mare, și la 65 km. de municipiul Carei. Fiind centru de comună are în componență următoarele sate: Acâș, Ganaș, Mihăieni și Unimăt.

Biserica din localitatea Acâş, judeţul Satu Mare, are o vechime de peste 800 de ani şi o istorie plină de momente dramatice. Cu toate acestea, lăcaşul de cult a rămas în picioare.

De numele acestei impozante clădiri bisericeşti, sunt legate o seamă de legende care circulă şi astăzi prin sat. Cea mai interesantă dintre ele este aceea că biserica a rămas netencuită deoarece toate încercările de a aplica un strat de tencuială au fost zadarnice pentru că tencuiala nu se prinde de pereţi. Mulţi preoţi au încercat să tencuiască lăcaşul de cult. Îl tencuiau meşterii, îl finisau, dar după cădea tot. Mortarul nu se prindea de pereţi. Se spune că atunci când a avut loc Reforma lui Martin Luther, reformaţii au ocupat mănăstirea şi au alungat călugării. Supăraţi, aceştia au aruncat asupra bisericii multe blesteme din cauza cărora va rămâne netencuită pentru totdeauna.

Construirea acestei biserici, a fost făcută de către banul Akos, care făcea parte din neamul Akoşilor și care s-a mutat din Sciţia în Panonia, împreună cu şapte conducători ai sciţilor. Familia nobiliară a donat mănăstirea Ordinului Benedictin. În secolul al XVI-lea, neamul Akoşilor s-a stins, mulţi dintre ei fiind ucişi. În urma lor a rămas astăzi biserica, în care se oficiază slujbe în fiecare duminică în limba română şi în maghiară. O legendă este legată de semiluna islamică din vârful turnului bisericii, care ne spune că semiluna a fost ridicată în turn, pentru ca turcii nu ar fi atacat lăcaşurile care au semnul mahomedan. Această idee le-a fi venit localnicilor, după ce turcii au distrus biserica proaspăt renovată în anul 1642. Dar peste 90 de ani, adică în anul 1732, credincioşii au refăcut acoperişul şi turnurile, iar în acest interval de 90 de ani slujbele au fost oficiate sub cerul liber. În septembrie 1834, a avut loc un mare cutremur în zona Careiului, fiind distruse mai multe aşezări. Biserica din Acâş, a suferit mari daune, dar nu s-a prăbuşit, a rămas în picioare. Preotul din acea vreme a consemnat evenimentul în registrul bisericii: „anul acesta a fost foarte secetos până pe 15 septembrie, atunci porni o ploaie înceată, înaintea ploii s-a produs un puternic cutremur de pământ. Băncile din această biserică, sunt de factură populară, fiind pictate cu motive florale, fiind executate în perioada anilor 1750-1776. O altă legendă ne spune că biserica din Acâş ar fi legată printr-un tunel de castelul din Ardud, care la rândul său printr-o reţea de alte tunele ar fi fost legat de cetăţile Sătmar şi Medieş.

Construcţia acestei biserici, prezintă numeroasă asemănări cu Abaţia, din Cluny, o localitate din provincia franceză Burgundia.

Biserica reformată din comuna Acâș se află pe strada Mihăienilor nr.235, comuna Acâș, județul Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with