Image 1
Image 2

CEL MAI VECHI C.V. CUNOSCUT

Leonardo da Vinci a trebuit să aplice pentru locul de muncă cu un CV.

În 1482, i-a scris o scrisoare lui Ludovico Sforza, viitorul duce de Milano, și a enumerat numeroasele sale abilități.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Căutarea unui loc de muncă a fost mereu o provocare, chiar și pentru geniul renascentist Leonardo da Vinci. Înainte de a deveni faimos pentru opere precum Mona Lisa și Ultima Cină, da Vinci era la începutul carierei, încercând să-și stabilească un nume printre patronii bogați și nobili ai Italiei. O dovadă a acestor eforturi este o scrisoare remarcabilă, considerată unul dintre primele exemple de CV, adresată în 1482 lui Ludovico Sforza, viitorul duce de Milano. În această scrisoare, da Vinci își etalează un portofoliu impresionant de abilități, atrăgând atenția asupra competențelor sale în proiectarea mașinărilor de război și construcția de poduri.

 

 

Scrisoarea „rezumat” a lui Leonardo da Vinci către Ludovico Sforza, 1482. (Foto: Wikimedia Commons , domeniu public)
Scrisoarea „rezumat” a lui Leonardo da Vinci către Ludovico Sforza, 1482. (Foto: Wikimedia Commons , domeniu public)

 

 

La vârsta de treizeci de ani, când a redactat această scrisoare, da Vinci era deja un autodidact în domenii precum latină și matematică. Deși este cunoscut în principal pentru picturile sale, Leonardo a dedicat o mare parte din timpul său studiilor științifice, scrierilor și invențiilor. Notele și schițele sale detaliază studii anatomice și diverse observații, documentând cunoștințele sale vaste, gândite să impresioneze clientela nobilă, inclusiv pe Sforza.

 

 

Doamna cu hermină (Portretul Ceciliei Gallerani), circa 1490.
Doamna cu hermină (Portretul Ceciliei Gallerani), circa 1490.

 

 

Conștient de utilitatea abilităților sale pentru un nobil precum Sforza, Leonardo a subliniat expertiza sa în inginerie, mai ales în construcția de poduri, oferindu-se să prezinte modele și să demonstreze talentele sale. El s-a concentrat în special pe abilitățile sale în domeniul militar, cum ar fi distrugerea fortificațiilor, construirea podurilor, aruncarea proiectilelor și crearea de vehicule de război. În încheiere, și-a menționat și competențele artistice, un aspect care, ironic, avea să-l consacre ca unul dintre cei mai mari artiști ai lumii.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ISTORIA MUZICII

Hello Again: Un Clasic Etern în Muzica lui Neil Diamond

Pe 31 ianuarie 1981. un eveniment remarcabil în lumea muzicii a avut loc: intrarea în Billboard Hot 100 a piesei “Hello Again” de Neil Diamond. Această melodie, scrisă de Neil Diamond împreună cu Alan Lindgren, a reușit să cucerească inimile ascultătorilor și să își mențină un loc special în istoria muzicală.