Image 1
Image 2

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Leul este mai stabil decât alte monede din regiune

Înainte de minivacanța prilejuită de sărbătorirea Zilei Unirii, leul a cunoscut o volatilitate redusă față de principalele valute și a rămas cea mai stabilă monedă din regiune.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La această evoluție a contribuit majorarea ofertei de valută din partea companiilor care își achită taxele și impozitele la bugetul de stat.

 

Cursul euro a scăzut marginal, pe 23 ianuarie, de la 4,9768 la 4,9767 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, valori identice cu cele de luni.

 

Pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a rostogoli împrumuturile realizate anterior, Ministerul de Finanțe a ieșit pe piețele externe cu emisiuni denominate în dolari americani cu scadențele în 2029 şi 2034. Sumele atrase vor majora rezerva valutară a BNR care va putea să mențină stabilitatea leului, principala sa armă antiinflație. Trezoreria intenționează să se împrumute în cursul acestui an cu 180 miliarde lei, fiind programată atragerea din piețele externe a 9,5 miliarde euro.

 

Piața monetară a fost calmă iar dobânzile interbancare au stagnat la valorile stabilite la jumătatea săptămânii trecute.

 

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit pe 23 ianuarie la 6,14%, cea mai mică valoare începând cu data de 10 iunie 2022.
Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,17%, cel mai redus nivel începând cu data de 6 iunie 2022. Indicele la 12 luni a stagnat la 6,18%, minim care nu a mai fost atins din data de 23 mai 2022.

 

Joi, este așteptată decizia de politică monetară a BCE iar piața nu anticipează o modificare a dobânzii de referință. Piața era mai prudentă, motiv pentru euro de a scădea până la 1,0860 dolari, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,5705 la 4,5780 lei.

 

Euro se deprecia și față de alte monede majore, ceea ce a făcut ca media francului elvețian să crească la 5,2672 lei iar cea a lirei sterline la 5,82 lei.

 

Prețul gramului de aur a crescut marți la 298,0198 lei, după ce metalul galben a urcat la 2.023 – 2.036 dolari/uncie iar moneda americană s-a apreciat.

 

Instabilitatea geopolitică şi începerea de către marile bănci centrale a procesului de scădere a ratelor dobânzilor, vor stimula cererea de aur, care este considerat drept un activ sigur. În opinia analiștilor uncia ar putea atinge, la sfârșitul anului, un nou maxim istoric de 2.250 dolari.

 

Monedele din regiune pierdeau o parte din câștigurile realizate la începutul săptămânii. Cursul celei maghiare s-a depreciat la 384,03 forinți/euro iar a celei poloneze la 5,3697 zloți/euro.

 

CITESTE SI:

TEST DE STRES BNR: Ce s-ar întâmpla dacă leul s-ar deprecia cu peste 20% în raport cu euro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS COSTURI MAI MARI

Salariile cresc pe hârtie, banii ajung în vistieria statului

Aşa cum s-a anunţat pe diverse posturi de televiziune, dar şi prin presa scrisă, începând cu 1 noiembrie, au fost impuse noi norme în ceea ce priveşte impozitarea unor tipuri de salarii,...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now