Image 1
Image 2

COEZIUNE COMUNITATI

Liceul ”N. Steinhardt” din Satu Mare și patru parohii din afara țării, parteneri în promovarea spiritualității românești

Prefectura Satu Mare a fost miercuri, 15 noiembrie 2023 gazda unei întâlniri din cadrul proiectului ”Oameni ai neamului meu, credință și destin„  derulat de Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” din Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Evenimentul a reunit la masa dialogului reprezentanții Prefecturii Satu Mare, echipa și partenerii de proiect.

 

Cuvântul de bun venit a fost adresat invitaților de către prefectul Radu Roca, după care toți cei de față au intonat Imnul de stat alături de corul liceului, coordonat de pr. Florin Libotean.

 

Au onorat invitația: suprefectul Romeo Pop, subprefectul Alfatter Tamaș, directorul cancelariei, Radu Iancu, directorul Liceului ”Nicolae Steinhardt” Satu Mare, prof.pr. Gabriel Groza – managerul de proiect, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor,  partenerii proiectului – Asociația de Tineret și Cultură a Creștinilor ”Cărturarul Nicolae de la Rohia” Satu Mare, preoții parohiilor ortodoxe din Aschaffenburg (Germania), Aranjuez – Madrid (Spania), Puerto de Sagunto (Spania), dascăli și elevi ai liceului titular de proiect.

 

Un prim aspect semnalat în cadrul întâlnirii a fost orientat asupra sprijinului acordat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în implementarea și derularea acestui proiect, fiind apreciat în mod deosebit aportul secretarului de stat, Gheorghe Cârciu, fiu al județului Satu Mare și un bun cunoscător al comunităților românești din afara țării.

 

Fiecare dintre vorbitori a subliniat importanța păstrării identității naționale prin cultură, artă, tradiții, obiceiuri etc.

 

”Necesitatea proiectului pornește de la nevoia de păstrare a identității spirituale și respectare a libertății religioase a românilor de pretutindeni, indiferent care este aceasta. Prevederile, solicitările și implementările activităților din cadrul proiectului încearcă să răspundă necesității cunoașterii de către membrii comunităților de români din străinătate de modele de viață și creație, păstrare și transmitere de tradiții religioase legate de sărbători, vizitarea unor lăcașuri de spiritualitate și cultură. Componentele tradiționale ale proiectului urmăresc să determine manifestări și modalități de promovare și transmitere a spiritualității românești, iar contextul cultural al comunităților românești să influențeze modul în care își educă membrii” au sesizat titularii și partenerii proiectului.

 

Cu acest prilej a  a avut loc și prezentarea unor modele de personalități marcante ale neamului românesc (Nicolae Steinhardt, Bartolomeu Anania și Înalt Preasfințitul Justinian Chira).

 

De remarcat că o parte a preoților parohiilor partenere  sunt sătmăreni, iar acest lucru i-a făcut să împărtășească celor de față emoția și bucuria de a reveni pe meleagurile natale, în mijlocul sătmărenilor, a familie și celor dragi, de a revedea un oraș Satu Mare  care după cum au spus i-a surprins în mod plăcut prin schimbările ce i-au fost aduse. În același cadru amical, preoții români din diaspora și-au prezentat parohiile și impactul pe care îl are acest proiect și nu numai în coeziunea comunităților pe care le păstoresc.

 

Finalul întâlnirii a rezervat un moment plin de bucurie prin  cântarea unei colinde și a unui cântec patriotic.

 

Partenerii proiectului s-au bucurat nu numai de o primire călduroasă din partea gazdelor, dar și de oportunitatea de a descoperi prin specificul proiectului adevărate  comori ale identității românești, respectiv o vizită la Mănăstirea Sf. Ana Rohia și a altor obiective emblematice din eparhia Maramureșului și Sătmarului.

CITEȘTE ȘI:

Elevii de la Liceul Nicolae Steinhardt şi-au afirmat identitatea – „Da, sunt român!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns