Image 1
Image 2

 DOI ANI DE RĂZBOI 

Liderii occidentali vizitează Ucraina pentru a-și manifesta solidaritatea și în al treilea an de război

Liderii occidentali vizitează Ucraina pentru a-și manifesta solidaritatea și în al treilea an de război
Liderii occidentali, inclusiv Ursula von der Leyen și Justin Trudeau, au vizitat Ucraina pentru a-și exprima solidaritatea în contextul celei de-a doua aniversări a invaziei Rusiei, într-un moment dificil marcat de ajutoare occidentale insuficiente și progrese teritoriale rusești.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vizita survine în timp ce Kievul se află în defensivă pe fondul ajutoarelor occidentale slabe și câștigurilor teritoriale ale Rusiei.
Ucraina a marcat sâmbătă a doua aniversare a invaziei Rusiei.

 

Liderii occidentali, inclusiv Ursula von der Leyen de la Comisia Europeană și Justin Trudeau din Canada, au sosit în Ucraina pentru a-și arăta solidaritatea cu Kievul, când intră în al treilea an de război cu Rusia.

 

Von der Leyen, Trudeau, premierul italian Giorgia Meloni și premierul belgian Alexander De Croo au sosit sâmbătă în țară cu un tren de noapte din vecina Polonia.

 

Vizita liderilor occidentali vine în momentul în care Ucraina marchează cea de-a doua aniversare a invaziei Moscovei în defensivă, pe fondul ajutoarelor occidentale slabe și câștigurilor teritoriale ale Rusiei.

 

„Ne luptăm pentru asta timp de 730 de zile din viața noastră. Vom câștiga în cea mai bună zi din viața noastră”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi la un eveniment aniversar în aer liber pe aeroportul Gostomel din Kiev, vizat de Rusia în primele zile ale invaziei sale.
Șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrsky, a declarat pe un ton sfidător.„Sunt convins că unitatea este victoria noastră. Și cu siguranță se va întâmpla. Pentru că lumina învinge întotdeauna întunericul!” Syrsky a scris pe rețelele de socializare.

 

Meloni, a cărei țară prezidează G7 anul aceata  găzduiește sâmbătă o videoconferință între liderii grupului de economii majore și Zelensky, cu noi sancțiuni împotriva Rusiei și achiziții comune de arme pentru Ucraina printre subiectele probabile de discuție.

 

„Mai mult ca oricând, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar, moral. Până când țara va fi în sfârșit liberă”, a spus von der Leyen într-o postare pe X.

 

 

 

Liderii occidentali vizitează Ucraina pentru a-și manifesta solidaritatea și în al treilea an de război
Liderii occidentali vizitează Ucraina pentru a-și manifesta solidaritatea și în al treilea an de război

 

 

Trudeau a spus că ucrainenii luptă pentru „viitorul nostru colectiv”,
„Ei luptă să reamintească lumii că democrația este atât suficient de importantă pentru a muri și suficient de puternică pentru a câștiga”, a spus el într-o declarație înainte de a ajunge la Kiev.„Pe măsură ce războiul continuă, asta este miza. Și de aceea Canada a fost alături de Ucraina încă din prima zi.”

 

Cuvinte de sprijin au venit și de la șeful NATO, Jens Stoltenberg: „Se așteaptă mai mult sprijin. Ucraina va adera la NATO. Nu este o întrebare dacă, ci când. În timp ce vă pregătim pentru acea zi, NATO va continua să fie alături de Ucraina”.

 

Între timp, Marea Britanie a anunțat un nou pachet de apărare de 311 milioane de dolari pentru a ajuta la creșterea producției de „muniție de artilerie necesară urgent” pentru Ucraina.

 

Kievul a avut de suferit în ultimele săptămâni pe fondul penuriei de provizii militare, Rusia cucerind luna aceasta orașul din estul Avdiivka, cu cea mai mare victorie pe câmpul de luptă din ultimele luni.

 

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a acuzat republicanii din Congres că au susținut un pachet de finanțare militară de 61 de miliarde de dolari, considerând sprijinul drept crucial pentru eforturile Kievului de a respinge Moscova.

 

Biden a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei, angajându-se să mențină presiunea asupra „mașinii de război” a președintelui rus Vladimir Putin.

 

„Ucraina va câștiga războiul” și victoria va veni „mai devreme decât mai târziu” cu sprijin internațional, spune Dmytro Kuleba, ministru de externe ucrainean.

 

La începutul acestei săptămâni, Zelensky le-a spus diplomaților într-un discurs emoționant că a rămas „convins că victoria ne așteaptă”.
Deși nici Ucraina, nici Rusia nu au furnizat estimări oficiale ale numărului de oameni uciși și răniți în război, ambele părți susțin că au provocat pierderi grele.

 

În august, New York Times a citat oficiali americani care estimau că aproximativ 70.000 de soldați ucraineni au fost uciși și încă 100.000-120.000 au fost răniți.

 

În decembrie, informațiile americane scurse au sugerat că aproximativ 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți.

 

 

Citește și:

 

Ucraina și România vor să redeschidă traficul de călători pe calea ferată prin Halmeu

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol [/dearpdfoloş ocupând el însuşi funcţia de prim ministru este parte a problemei. La fel ca Victor Ponta,