Image 1
Image 2
Acasa

EFECTELE SOMNULUI

Lipsa somnului duce la îngrășare

Lipsa somnului duce la îngrășare
În ritmul alert în care trăim acum, lipsa de somn este o problemă din ce în ce mai gravă. Dincolo de disconfortul şi de oboseala pe care le simţim după o noapte în care nu ne-am odihnit destul, efectele acestor stări sunt cât se poate de serioase.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă în anii 1940 oamenii dormeau în medie 8 ore, acum numărul orelor s-a redus la 6,8 pe noapte.
Iată câteva efecte şi riscuri pe care le implică lipsa de somn.

 

1. Iritabilitate. Oboseala ne face să reacţionăm exagerat la evenimente minore, care altfel nu ar trebui să ne enerveze, de exemplu atunci când cineva ne întrerupe din lucru.
2. Dureri de cap. Legătura dintre migrene şi lipsa de somn a fost observată de aproape un secol, dar medicii nu ştiu deocamdată cum s-o explice.
3.  Dificultatea de a învăţa. Un studiu realizat pe elevi de liceu a demonstrat că, dacă aceştia începeau cursurile cu jumătate de oră mai târziu, astfel încât să doarmă mai mult, rezultatele la învăţătură erau mai bune.
4.  Îngrăşarea. Persoanele care nu dorm suficient au un dezechilibru hormonal care le provoacă o creştere a poftei de mâncare, în special pentru alimente foarte bogate în calorii.
5. Oboseala afectează şi vederea. În cazuri extreme de lipsă de somn pot să apară< vedere tulbure, vedere dublă sau chiar halucinaţii.
6. Boli de inimă. Lipsa de somn duce le creşterea tensiunii arteriale şi la o concentraţie mai mare de proteina C-reactivă, care provoacă boli cardiace. Aceste probleme apar la persoane care dorm aproximativ 4 ore pe noapte în loc de 8 ore, cât este necesar.
7. Reacţii mai încete.  Orice decizie devine mai dificilă atunci când nu ne odihnim suficient.
8. Slăbirea sistemului imunitar. O singură noapte nedormită slăbeşte sistemul imunitar, iar organismul va fi mai predispus la orice infecţie, chiar şi la cele minore.

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Retinol împotriva ridurilor

COSMETICĂ

Retinolul cosmetic: Miracolul împotriva îmbătrânirii pielii

Retinolul, un derivat puternic al vitaminei A, reprezintă una dintre cele mai eficiente substanțe în lupta împotriva semnelor vizibile ale îmbătrânirii. Este un ingredient esențial în industria produselor cosmetice, având un impact semnificativ în domeniul dermatologic și în cercetarea anti-aging.