Image 1
Image 2

PROGRAME ANTI-PLAGIAT

Lista celor 6 programe anti-plagiat aprobate de Ministerul Educației

Lista programelor anti-plagiat cu care vor fi verificate lucrările de licență și doctorat în anul universitar 2023-2024 a fost publicată în Monitorul Oficial.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lista poate fi completată, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, cu software-uri achiziționate de către acestea, cu respectarea cerințelor din ordin, potrivit documentului.

 

Software-urile îndeplinesc o serie de cerințe

 

Ministerul Educației a anunțat că a centralizat o listă cu programe anti-plagiat cu care vor fi scanate toate lucrările de finalizare a studiilor din România pe 2 februarie. Aceasta va permite „analizarea tuturor lucrărilor de finalizare a studiilor cu un program de similitudini, dintre cele recunoscute la nivel național de Ministerul Educației, începând din anul universitar 2023-2024”, preciza Ministerul.
„În vederea desfășurării examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație și a susținerii publice a tezei de doctorat, instituțiile de învățământ superior, instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat și Academia Română realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut la nivel național”, conform Art. 1.

 

„Lista programelor recunoscute la nivel național și utilizate de instituțiile de învățământ superior, de instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat și de Academia Română, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările de finalizare a studiilor, cuprinde: —  iThenticate;
—  Turnitin; —  Plagiarism detector + PDAS (PDAS — Plagiarism Detector Accumulator Server); —  Safe Assign;
—  SEMPLAG; —  www.sistemantiplagiat.ro.
Software-urile pentru identificarea similitudinilor textuale îndeplinesc următoarele cerințe:  1. verificarea cu baze deținute de dezvoltator (abonamente pe care le are dezvoltatorul la diverse reviste, jurnale, edituri etc.); 2. verificarea cu internetul/web; 3. realizarea unei baze proprii și permiterea contrastării cu aceste documente; 4. încărcarea și verificarea fișierelor în formate: *.doc, *.docx, *.pdf; 5. recunoașterea caracterelor românești; 6. generarea unor rapoarte de analiză care să conțină: a) numele software-ului utilizat; b) data la care a fost generat raportul; c) fragmentele/zonele similare din documentul verificat marcate sugestiv, fie prin culoare și trimitere la link, fie încadrate într-un chenar și însoțite de linkul către sursa suspectă, fie prin afișarea comparativă a fragmentelor similare însoțite de numele sursei”, conform Art. 2.

 

Lista programelor recunoscute la nivel național poate fi completată, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat sau a Academiei Române, cu software-uri achiziționate de către acestea, cu respectarea cerințelor, conform ordinului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with