Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PENSIA PE CAZ DE BOALĂ

Lista completa a afecțiunilor și condițiile pentru obținerea pensiei

Lista completa a afecțiunilor și condițiile pentru obținerea ei
Persoanele care se confruntă cu anumite afecțiuni medicale au posibilitatea să solicite pensionarea mai devreme
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Lista completă a afecțiunilor pentru care se poate solicita pensionarea pe caz de boală și condițiile asociate

 

Persoanele care se confruntă cu anumite afecțiuni medicale au posibilitatea să solicite pensionarea mai devreme, chiar dacă nu au atins încă vârsta standard de pensionare. Există o listă detaliată a bolilor pentru care se poate aplica acest tip de pensie.

 

Ce trebuie să știi dacă te pensionezi pe caz de boală:

 

 

Conform Observatornews.ro, cei care doresc să obțină pensia pe caz de boală, fie că sunt bărbați sau femei, trebuie să fi cotizat cel puțin 15 ani, atât în ceea ce privește contribuția la pensie, cât și asigurările sociale de sănătate. În cazul celor care nu îndeplinesc această vechime minimă de cotizare, există totuși posibilitatea de a fi evaluați de o comisie specializată. Aceasta va analiza cazurile persoanelor care au suferit amputări ale membrelor în urma unor accidente de muncă, dar și pe cele care au suferit pierderi ale auzului sau vederii. Într-adevăr, statisticile arată o creștere alarmantă a numărului de persoane care solicită pensionarea din cauza bolilor psihice.

 

 

Schizofrenie sau SIDA: Conform evaluării gradului de invaliditate stabilit de comisia de expertiză medicală, pacienții diagnosticați cu schizofrenie au dreptul la pensie de invaliditate. Este esențial de menționat că evaluarea gradului de invaliditate este responsabilitatea exclusivă a medicului expert al asigurărilor sociale.

 

 

Dacă au realizat stagiul de cotizare în conformitate cu prevederile legale din anul 2020, pacienții diagnosticați cu sindromul imunodeficienței au dreptul la pensie de handicap.

 

Bolile neoplazice: Persoanele diagnosticate cu cancer pot beneficia de concediu medical plătit timp de un an și jumătate. În cazul în care boala evoluează în ciuda tratamentelor medicale și persoana își pierde total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, aceasta poate depune un dosar la Casa de Pensii pentru a obține o pensie de handicap.

 

De asemenea, dreptul la pensie de invaliditate îl au și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul practicii profesionale.

 

Criteriile de încadrare în gradele de invaliditate sunt următoarele:

 

Gradul I: Caracterizat prin deficiență funcțională gravă și pierderea totală a capacității de muncă și de autoîngrijire.

 

Gradul II: Se manifestă prin deficiență funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată.

 

Gradul III: Caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând desfășura o activitate profesională corespunzătoare cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

 

Normele și criteriile de încadrare în aceste grade de invaliditate sunt stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, după caz, cu avizul Ministerului Sănătății, și vor fi adoptate în termen de 90 de zile.

 

CITEȘTE ȘI: Pensionarii de boala sunt de 20 de ori mai multi decat cei care s-au pensionat anticipat

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns