Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Localele, între dezamăgire și entuziasm reținut

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Desfășurate după reguli noi, alegerile locale din 2016 au pus forțele politice la o grea încercare. Probabil că sunt cele mai corecte alegeri din 1990, prin faptul că guvernul a preferat să fie un simplu arbitru și spectator. Pentru prima oară au lipsit pomenile electorale. Pentru prima oară au fost controlate cheltuielile fiecărui partid și candidat independent.

Tot pentru prima oară s-au luat măsuri pentru eliminarea posibilității votului multiplu prin scandarea buletinelor celor care s-au prezentat la vot.

Corectitudinea asigurată printr-o lege ceva mai restrictivă nu a avut un corespondent în calitatea candidaților. Chiar primul ministru regreta că partidele sunt deficitare în ceea ce privește resursele umane. Într-adevăr, la aceste alegeri, cu excepțiile de rigoare, candidații au lăsat impresia că sunt slab pregătiți, și din punct de vedere profesional și politic. Oamenii se plângeau încă din timpul campaniei că nu au pe cine să aleagă. Chiar membrii unor partide și-au manifestat nemulțumirea față de candidații propriilor partide. Dar, indiferent de calitatea candidaților, cineva trebuie să fie ales. Nicio comună, oraș sau municipiu nu poate rămâne fără primar și consilieri. Chiar și la Baia Mare, deși unul dintre candidați este arestat preventiv, el participă la alegeri și nu este exclus să obțină cele mai multe voturi din partea băimărenilor.

O cu totul altă situație are reședința județului vecin, Satu Mare. 9 partide și un independent s-au confruntat de-a lungul campaniei. Fiecare în parte merită analizat, atât ca persoană, cât și ca om politic. Merită analizată, în interiorul partidului, tactica și strategia adoptată, în funcție de rezultatele obținute. S-au făcut multe greșeli, așa-zisele programe au fost în general niște însăilări de probleme. Au fost primari de comune cu proiecte mai interesante, mai bine adaptate la realitate. Dar să așteptăm rezultatele finale.

În funcție de rezultatele obținute la acest scrutin se vor face pregătirile pentru alegerile parlamentare din toamnă. Se va analiza și impactul, pozitiv sau negativ, privind raportul dintre prezența la vot și interzicerea afișajului deșănțat, de pe stâlpi, garduri, ziduri atât de prezent la alegerile trecute. Partidele s-au plâns că multă lume nu știa că au loc alegeri în 5 iunie. Probabil partidele vor modifica legea alegerilor parlamentare ținând seama de restricțiile de la locale.

Indiferent de reglementări, atâta vreme cât partidele sunt închise, practic confiscate de familii, de grupuri, de baroni locali greu de mișcat, nu vor exista candidați credibili, capabili după ce sunt aleși să-și pună în aplicare proiecte serioase. Pe măsură ce trece timpul, clasa politică este tot mai subțire, tot mai slab pregătită.  Nu a făcut excepție nici această campanie. Și acest rând de alegeri va genera o serie de edili slabi, incapabili să conducă și să simtă nevoile unei comunități.

Alegătorii care s-au prezentat ieri la urne, pe moment vor fi satisfăcuți că a ieșit cel pe care l-au votat. Dezamăgirea va veni mai târziu, după ce vor constata că s-au înșelat în privința celui pe care l-au votat. Așa a fost dintotdeauna: ce se va schimba după aceste alegeri? În primul rând PNL va trebui să facă o analiză la rece. Scorul obținut la București va genera o criză profundă. Responsabilitatea cade pe umerii celor doi copreședinți.  Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu pot duce organizația PNL în așa măsură încât în toamnă să câștige alegerile. Surpriza o constituie USB. Nicușor Dan a anunțat că Uniunea Salvați Bucureștiul va candida la parlamentare.

În toată țara se înregistrează surprize. Deși nu avem rezultatele finale, se poate aprecia că alegerile locale din 2016 se situează între dezamăgire extremă și entuziasm reținut.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O înfrângere victorioasă?

Asculta acest articol     A câştigat învinsul? O victorie întoarsă pe dos. Cel care a obţinut cele mai puţine voturi