Image 1
Image 2

CEREREA E ÎN SCĂDERE

Locuințele din România s-au scumpit cu 10% într-un an

Numai în ultimele 12 luni prețurile locuințelor din România s-au scumpit cu 10 procente, iar cererea a scăzut destul de mult.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform prognozelor analiștilor, și în 2024 va mai veni un val de scumpiri, odată cu scumpirea TVA – ului.

 

 

Cert este că numărul de tranzacții imobiliare a scăzut în ultimele luni, pentru că românii se feresc să se împrumute de la bănci, și pe bună dreptate.

 

 

În ce privește topul județelor cu cele mai mari scumpiri la metrul pătrat al unui apartament, fruntaș este Constanța, unde prețurile au ajuns aproape la fel ca în București.

 

 

În octombrie, metru pătrat al unui apartament vechi costă, în medie, peste 1.600 de euro, cu 12% mai scump faţă de aceaşi perioadă a lui 2022. În continuare cele mai scumpe locuinţe se vând la Cluj-Napoca.

 

Aici metrul pătrat depăşeşte 2.500 de euro, în creştere cu 5% în cazul apartamentelor noi şi cu 11 procente în cazul celor vechi.

 

 

Românii preferă să achiziționeze apartamente cu două sau trei camere, în clădiri de blocuri construite în anii 1977 – 2000. Următoarele în topul alegerilor românilor sunt garsonierele, nicidecum casele.

 

Cu astfel de piață, este lesne de observat faptul că românii nu se mai grăbesc să își treacă proprietari imobiliare pe nume. Totuși, dacă o fac, urmăresc să evite soluția creditului bancar, chiar dacă achiziționează o proprietate cu suprafață mai mică decât nevoile efective, sau preferă să nu o achizitioneze deloc.

 

 

Tendinţa e confirmată şi de datele oficiale ale Băncii Centrale care arată că împrumuturile pentru locuinţe sunt în scădere pentru a treia lună consecutiv.

 

 

Dar chiar și cu acest trend, preţurile vor tot crește, mai cu seama după 1 ianuarie, când TVA la locuinţe se va majora de la 5 la 9%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with