Image 1
Image 2

LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ

Lucrări care se fac primăvara pentru terenurile aferente angajamentelor de agro-mediu şi climă

Lucrări care se fac primăvara pentru terenurile aferente  angajamentelor de agro-mediu şi climă
Aşa cum se ştie, procedurile privind acordarea de subvenţii pentru terenuri aflate în anumite categorii de folosinţă, presupun respectarea riguroasă a prevederilor din procedurile specifice, inclusiv în cazul pajiştilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De un regim aparte beneficiază şi solicitările referitoare la angajamentele de agro-mediu şi climă. Ne referim aici la Măsura 10 – pachetele 1 şi 2.

 

 

După cum rezultă din informaţiile aduse în spaţiul public de publicaţia Agroinfo, obligațiile pe care le au fermierii, crescătorii de animale cu angajamente de agro-mediu și climă pe măsura 10 – Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală și Pachetul 2 – practici agricole tradiționale, trebuiesc respectate. În caz contrar,  nu se plătesc sumele convenite prin angajamente.

 

 

“Deoarece în zona montană, patrimoniul pastoral reprezintă, prin tradiție cea mai prețioasă resursă furajeră pentru bovine, ovine, caprine, cabaline și alte animale domestice erbivore, aceste terenuri trebuie să aibă parte de executarea unor lucrări agricole pe pajiști la început de primăvară.

 

 

Fermierii care au angajamente de agro-mediu și climă, pe măsura 10 – Pachetul 1 – pajiști cu înaltă valoare naturală și Pachetul 2 – practici agricole tradiționale, trebuie să respecte următoarele cerințe: să nu aplice îngrășăminte organice pe terenuri saturate cu apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă; gunoiul de grajd se aplică în zona montană după data de 25 martie, până la 5 noiembrie (potrivit noului Cod de bune practici agricole).

 

 

Pentru ca gunoiul de grajd să fie mai bine valorificat pe pajiști, este recomandat ca acesta să fie aplicat sub formă compostată, favorizând astfel, proliferarea speciilor valoroase de graminee și leguminoase perene, furajul având o mai bună digestibilitate și un grad de conversie în produse animaliere mai ridicat; îngrășămintele organice lichide (purinul) se pot aplica după același calendar (între 25 martie și 5 noiembrie), diluate cu apă (la o parte purin se adaugă 5 părți apă). De asemenea trebuie avute în vedere uniformitatea de administrare, condițiile meteorologice și starea solului, astfel se va evita aplicarea pe timp de vânt, cu soare puternic sau în timpul ploilor; utilizarea tradițională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maximum 40 kg N s.a./ha (sau gunoiul provenit de la 1 UVM) sau maxim 100 kg azot s.a./ha/an pe pajiștile de pe terenurile fără angajamente de agro-mediu și climă; să nu aplice îngrășăminte organice sau minerale pe fâșiile de protecție existente pe terenurile agricole situate în vecinătatea zonelor de protecție a apelor de suprafață sau pe terenurile agricole situate în zonele de protecție a apelor de suprafață ori în zonele de protecție sanitară și hidrogeologică a surselor de captare a apei potabile/minerale și a lacurilor terapeutice, stabilite în conformitate cu legislația în vigoare. Lățimea minimă a fâșiilor de protecție este de 1 m pe terenurile cu panta de până la 12% și de 3 m pe terenurile cu panta mai mare de 12%, panta terenului fiind panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apă ş.a.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with