Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Pentru o anumită parte a populației drumurile blocate de nămeți înseamnă câteva zile de vacanță în plus. Astfel toate partidele și-au anulat ședințele. Luni aveau planificate întâlniri USL, PDL și PC. Parlamentarii profită și ei de capriciile vremii și au rămas acasă. Doar Executivul, cu toate anexele de forță, rămâne pe baricade.
    În ciuda strădaniilor de a controla situația, s-au ivit multe nemulțumiri. De exemplu nu au ridicat restricția de circulație a camioanelor în weekend.

Utilajele au curățat drumurile, însă poliția a oprit circulația. De asemenea, poliția a profitat de situație pentru a-i amenda pe șoferii fără rovignetă. Au rămas blocați în trafic mulți oameni pe care nu i-a căutat nimeni. Despre aprovizionarea lor cu apă și alimente de strictă necesitate s-a vorbit doar la televizor, la ședințele comitetului de la guvern. Se pare că la final, când se va trage linia, guvernul nu va primi o notă prea mare după modul în care a gestionat criza zăpezii.

Printre cei mai revoltați șoferi s-au numărat cei care tranzitează România. În Ucraina o asemenea zăpadă este învinsă mai repede, spuneau șoferii ucraineni. Nici cei care veneau din Bulgaria nu au fost mulțumiți de starea drumurilor din România. Nu au făcut față nămeților nici autostrăzile. Spre deosebire de alte autostrăzi, ale noastre nu sunt protejate de garduri laterale, astfel că vântul aduce zăpada de pe câmpuri. Nu au zone de protecție nici drumurile naționale. Într-un cuvânt, România nu este pregătită de ierni  foarte grele.

Cum ar fi intervenit guvernanții dacă nu se întâmpla nenorocirea cu avionul prăbușit? Cu siguranță, acel accident prost gestionat le-a dat un impuls. Nu în ultimul rând opinia publică este oripilată de faptul că în momente grele guvernanții chefuiesc, își văd de viața lor obișnuită. De pildă premierului Ponta i se reproșează că în timp ce se derula acțiunea de salvare a supraviețuitorilor din munți, se afla la un restaurant.

Pe urmă ochii iscoditori ai ziariștilor au observat că Liviu Dragnea și Victor Ponta erau îmbrăcați în haine de sute de euro la ședința excepțională de guvern. Invariabil se ajunge la concluzia că există două Românii, una a oamenilor obișnuiți, alta a politicienilor, a guvernanților. Trăim în lumi paralele, după ce pe toată perioada când se afla în opoziție USL părea să fie formula providențială de ieșire din criză. În perioada care a trecut de la instalarea Guvernului Ponta, Uniunea social Liberală nu s-au ivit multe ocazii să arate ce poate face mai bine decât fosta guvernare.

Se pot însă pescui câteva realizări remarcabile. A lichidat afacerea “Băieților deștepți” din energie. A  întregit o parte din salariile tăiate. A menținut inflația la un nivel scăzut, dar s-a înregistrat și o creștere economică. S-a împotmolit la autostrăzi și nu a încurajat investițiile. Are în palmares scandalurile de la Roșia Montană și gazele de șist, însă cea mai grea lovitură de imagine a primit-o de la accidentul aviatic din Apuseni.

Dacă va ieși cu fața curată din lupta cu viscolul, USL își va deschide un coridor luminos pentru campania electorală din mai. Cu sau fără nămeți și morți, evenimentele politice se succed cu mici întreruperi. I-a căzut în prima zi a săptămânii un cadou de la Justiție. În sfârșit, a fost condamnat un fost ministru PDL. Monica Iacob Ritzi, o apropiată a Elenei Băsescu, a fost condamnată la cinci ani de pușcărie, cu executare. Acest lucru cu siguranță i-a adus Guvernului Ponta și USL-ului mai multă satisfacție decât dacă ar fi reușit să deszăpezească toate drumurile din sudul țării.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Dai în vouchere, dai în turism

Fără să putem numi “Reformă” iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu este meritorie în sine. Adică omul vrea, dar nu se poate. O dată se opune sistemul, altădată PNL, întotdeauna oamenii din sectorul propus a fi revăzut, revizuit, restructurat, reorganizat, reconfigurat.