Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AEROPORTUL SATU MARE

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și la sătmăreni, în 4 mai

Lumina Sfanta 1
Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

 

 

În ceea ce privește Satu Mare, dar și județele învecinate, Lumina Sfântă va ajunge la credincioși prin intermediul fostului membru al Adunării Eparhiale, Mircea Lețiu și părintele Gabriel Gorgan.

 

 

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor.

 

 

Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

 

Lumina Sfântă sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

 

 

Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice.

 

 

Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr. Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia , Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe.

 

Citește și:

În mini-vacanţa de 1 Mai şi de Paşte, peste 1.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi vor fi la datorie în județul Satu Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Vasile Blaga îşi pune mari speranţe în organizaţia PDL Satu Mare

Aflat la Negreşti Oaş, unde vineri, 16 august, a avut loc lansarea Albumului Ţării Oaşului şi a platformei web de comunicare şi promovare www.taraoasului-romania.ro, Vasile Blaga – preşedintele Partidului Democrat Liberal a precizat că are mare încredere în Organizaţia Judeţeană a PDL Satu Mare şi în deputata Andreea Maria Paul, care este o femeie de ispravă. Preşedintele PDL, Vasile Blaga a venit însoţit de europarlamentarul PDL Traian Ungureanu.

De la Negreşti Oaş, liderii PDL, Vasile Blaga însoţit de Traian Ungureanu, Cristian Poteraş şi Andreea Paul au plecat în Baia Mare, unde se întruneşte Colegiul Director al PDL.