Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Luminița de la capătul crizei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Victor Ponta a pescuit printre cifre și le-a găsit pe cele care pot arunca o imagine optimistă asupra viitorului. De pildă faptul că PIB-ul din 2013 este la același nivel cu cel din 2008 creează impresia că s-a închis bucla crizei. Prezentarea bugetului în termeni optimiști nu este o invenție a Guvernului USL. Fiecare premier s-a străduit să scoată în evidență părțile pozitive. Poate că Emil Boc a fost o excepție, nereușind să-și retușeze imaginea serios compromisă de măsurile anti-populare, dar necesare, cum spunea el. Victor Ponta are alt stil. Optimist din fire, reușește să convingă și pe alții că este nevoie de încredere.

Așadar, prin prisma bugetului de stat, el vede 2014 ca pe un an mai bun decât ultimii cinci ani. PIB-ul cel mai mare din perioada post-comunistă este, de asemenea, un element în plus care confirmă ascensiunea economică a României. Suntem și țara cu cea mai mare creștere economică din UE. Cifrele prezentate sunt văzute de opoziție ca un balon de săpun, însă pentru majoritatea cetățenilor optimismul premierului este un balon de speranță. Oamenii se agață de orice. Pe de altă parte ei trebuie să știe că stabilitatea macro-economică nu se reflectă imediat în buzunare. Stabilitatea se poate așterne peste un nivel al sărăciei, frumoasă în cifre, dar catastrofală pentru viața de zi cu zi. A arunca câteva milioane de euro pentru niște drumuri mai mult sau mai puțin necesare sună bine pentru nivelul investițiilor, dar cetățenii nu câștigă nimic. Prin urmare, creșterea la 7% a investițiilor nu înseamnă mare lucru în sine. Se zice că investițiile crează locuri de muncă. Este adevărat, la fel cum este adevărat că există investiții care nu creează locuri de muncă pe măsura fondurilor alocate. Un guvern cu adevărat eficient trebuie să vină cu o viziune nouă, cu politici economice mulate pe realitate.

Are sau nu Guvernul USL o altă abordare asupra bugetului decât fostele guverne? Opoziția va zice, desigur, că țara se duce de râpă, că se risipește banul public. Simplilor cetățeni nu le pasă unde se duc banii fiind îngrijorați doar de majorarea taxelor. Asociațiile profesionale, sindicatele și nu în ultimul rând analiștii economici, sunt sceptici. Abia la anul se va vedea cine are dreptate. Poate că bugetul prezentat de guvern va da roade. Poate că situația se va înrăutăți, așa cum cobește opoziția.

Nu doar puterea are îngrijorările sale. PDL, ca principală forță de opoziție, recurge la diverse acțiuni ca să atragă atenția asupra greșelilor comise de putere. Pentru a se face mai bine înțeles, PDL convoacă guvernul din umbră la începutul săptămânii viitoare. Cu siguranță, specialiștii democrat liberali vor diseca proiectul de buget al guvernului. Mai de folos ar fi să prezinte propria lor viziune, cu sinceritate, bazată pe cifre reale. Este ușor să critici. USL a procedat exact la fel când se afla în opoziție. Guvernul PDL, ca și actualul guvern, prezenta propriul proiect într-o manieră pozitivă, promițătoare. Unde este diferența? 2010, 2011 au fost anii celei mai acute crize. Lumea întreagă se afla în miezul crizei. Poate că 2014 se va vedea luminița de la capătul crizei. Din această perspectivă se pare că a prezentat Victor Ponta proiectul bugetului de stat pentru anul 2014. Îl putem acuza pentru faptul că este prea optimist? Dacă ne-a ascuns ceva, dacă situația este mai rea în realitate mai rău decât a prezentat-o se poate aștepta la o replică extrem de dură chiar în decursul anului 2014.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Locuri eligibile

Asculta acest articol         Acum se fac ultimele jocuri, se împart cărţile, la unii câştigătoare la alţii perdante. Ceea