Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lupta pentru controlul serviciilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Controlul serviciilor speciale a fost și este obsesia tuturor politicienilor. Se crede că adevărata putere este a celui ce deține controlul informațiilor. În această cheie trebuie înțeleasă intenția Guvernului de a transfera STS de la președinție la guvern. Problema a revenit în actualitate după tragedia aviatică din Apuseni. Guvernul acuză STS de neimplicare, cu toate că era de resortul său să localizeze telefoanele de la care au sunat victimele.

În sfârșit, pornind de la acest caz concret, ieri guvernul a avizat trecerea acestui serviciu în subordinea sa. Președintele Băsescu va ataca decizia la Curtea Constituțională. Cum se va sfârși povestea, vom vedea. În orice caz este sămânța unui viitor scandal.
De fapt sunt atât de importante serviciile speciale? Emil Constantinescu a rămas în istorie ca singurul președinte ce s-a plâns că a fost învins de fosta Securitate, adică de serviciile secrete. Așa să fi fost? Poate că ar trebui să facem o incursiune în trecut pentru a afla măcar o dâră de adevăr.

Ar trebui să ne amintim că unul dintre candidați, chiar cel preferat de președintele în exercițiu, a fost Mugur Isărescu. A pierdut, cu toate că era foarte bine cotat în sondaje. S-ar putea decripta rolul serviciilor speciale pornind de la cazul său? Este, în fond, personalitatea cu cea mai lungă carieră, neîntreruptă, de după revoluție.

Mereu pe prima poziție, Mugur Isărescu refuză constant să intre în jocurile politice la vedere. Nu acceptă statutul de candidat prezidențial, deși este favorit în toate sondajele. Tot atât de adevărat este că și la sfârșitul anilor ’90 PN|CD și Partidul Alternativa României au crezut că dau marea lovitură la prezidențiale cu un candidat bine plasat în sondaje. Este vorba despre același Mugur Isărescu. Coclaurile pe care trebuie să le străbată un candidat au contrazis toate măsurătorile sociologice. Mugur Isărescu abia dacă a trecut de 10 procente. Mai mult, nu a reușit să se transforme în locomotivă pentru susținătorii politici. Rezultatul a fost scoaterea pentru totdeauna a țărăniștilor din parlament. A fost învins și Mugur Isărescu de servicii?

Pornind de la acest episod, contrar tuturor sondajelor, campionul încrederii nu are nicio șansă să câștige alegerile prezidențiale. Prin urmare sondajele trebuie citite strict prin ponderea fiecărui partid. Personalitatea candidaților este importantă, însă nu înseamnă nimic fără o forță politică redutabilă în spate. Contează ce poartă în raniță fiecare candidat.

Din acest punct de vedere cel mai însemnat candidat nu știe pe ce se poate baza. Ne imaginăm că în momentul în care a văzut că mai puțin de jumătate dintre votanții PSD nu-i susțin candidatura  Crin Antonescu nu s-a bucurat. Dacă Victor Ponta ar deveni candidatul USL le-ar veni rândul votanților PNL să nu-l voteze. Cotrolul asupra STS poate schimba rezultatele alegerilor?

I-ar putea aduce STS la un loc pe toți votanții USL?   Este o întrebare destul de grea. Nu știm ce i-ar mai putea uni, însă nu este greu de văzut ce îi poate despărți. Eșecul salvării supraviețuitorilor din accidentul aviatic nu îi adună, ci îi dezbină. Întâmplarea face ca două dintre ministerele responsabile să fie deținute de miniștri liberali. Radu Stroe și-a dat demisia, iar tânăra și puțin experimentata doamnă Mănescu este ținta unor atacuri extrem de dure. Dacă STS era în subordinea guvernului s-ar fi putut evita aceste sincope în activitatea ministerelor?  Premierul Ponta, este convins că da.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Politica deductivă

Asculta acest articol     Odată încheiat votul de la euroalegeri, rezultatele se transformă în elemente de calcul pentru prezidențiale. Dacă