Image 1
Image 2

Manifestările dedicate Centenarului dr. Vasile Lucaciu continuă luni cu un mare spectacol. Transmisie live

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Manifestările dedicate Centenarului dr. Vasile Lucaciu continuă luni, 28 noiembrie 2022, cu spectacolul omagial care va avea loc în sala la Teatrului de Nord Satu Mare transmis în direct de postul Informaţia TV, de la ora 17.

 

Luni 28 noiembrie 2022, în organizarea Centrului Multicultural Poesis, a Consiliului Județean Satu Mare, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a Primăriei Municipiului Satu Mare și a Teatrului de Nord Satu Mare, a avut loc, spectacolul omagial dedicat centenarului morții preotului greco – catolic dr. Vasile Lucaciu.
 
Prima parte a spectacolului omagial a fost dedicată prezentării vieții și activității dr. Vasile Lucaciu de către istorici, oameni de cultură, scriitori, reprezentanți ai autorităților locale, a instituțiilor de cultură și a asociațiilor culturale și civice din județul Satu Mare.
 
Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare în discursul său a declarat: „Omagierea celui mai ilustru român pe care l-a dat vreodată Sătmarul, acum la centenarul său de veșnicie, reprezintă o înaltă datorie morală și patriotică pentru fiecare din noi.
 
Există – desigur – în istoria noastră câteva personaje providențiale, dar când acestea au căpătat și aura de Ziditori de Țară, atunci prinosul nostru de recunoștință trebuie să fie total, iar manifestarea noastră din această seară, cred că exact asta și este: o rugăciune pentru sufletul preotului greco – catolic, Vasile Lucaciu. Glasul lui răsună în vâltoarea istoriei, și iată că 100 de ani nu l-au slăbit. Testamentul său este împlinit de toți cei care și l-au luat drept model de luptă și viață…”
 
În partea a doua a avut loc spectacolul de teatru „Răscolitorul de suflete. Scene din viața lui Vasile Lucaciu”, scenariu dramatic după Dan Tărchilă, în regia lui Andrei Mihalache.
 
Iar în partea a treia, marele artist Grigore Leșe alături de Zamfira Mureșan au susținut un recital dedicat dr. Vasile Lucaciu.

 

 

 

Programul va debuta cu discursurile despre viaţa şi activitatea dr. Vasile Lucaciu, susţinute de istorici, oameni de cultură, şefi de instituţii, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Prezentarea generală a contextului istoric în care a activat dr. Vasile Lucaciu va fi susţinută de profesorul universitar dr.Toader Nicoară de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi de dr. Adriana Zaharia, autoarea tezei de doctorat cu titlul “Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală şi politică”.

Printre cei care vor lua cuvântul se numără: Radu Roca, prefectul judeţului Satu Mare, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, organizator al manifestării, dr. Liviu Marta directorul Muzeului Judeţean, Danciu Zamfir, directorul Direcţiei pentruCultură, Bogdan Georgescu, directorul Centrului Cultural Carei şi nu în ultimul rând D. Păcuraru, preşedinte al Centrului Multicultural Poesis.

Printre cei care şi-au anunţat participarea se numără europarlamentarul PNŢCD Cristian Terheş, Daniela Ciută, preşedinta Astra Carei, istoricul Viorel Câmpean, profesorul Ioan Corneanu.

Nu vor lipsi de la manifestare liderii principalelor partide politice, PSD reprezentat de Mircea Govor, PNL reprezentat de Adrian Cozma, USR reprezentat de Radu Panait, şi UDMR reprezentat de Pataki Csaba precum şi reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice şi Ortodoxe.
Spectacolul omagial va continua cu o reprezentaţie teatrală în regia lui Andrei Mihalache “Răscolitorul de suflete. Scene din viaţa dr. Vasile Lucaciu”. Marea manifestare culturală va culmina cu concertul extraordinar susţinut de marele artist Grigore Leşe.

Menţionăm că toate locurile la spectacolul omagial distribuite prin InformaţiaZilei s-au epuizat, dar mai sunt câteva locuri libere la galerie care poti fi ocupate de doritori înainte de începerea spectacolului, respectiv ora 16.00.

1 comentariu

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: