Image 1
Image 2

EXPOZIŢIE LA CASA MEŞTEŞUGARILOR

Manuscrise GM Zamfirescu

Aniversăm 125 de ani de la naşterea lui George Mihail Zamfirescu, dramaturg, prozator, poet, publicist şi traducător, un talent robust, un zugrav iscusit de caractere şi moravuri, un om modest, ca orice om valoros,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 …care a marcat viaţa culturală sătmăreană şi a contribuit la formarea tinerelor generaţii.

Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural ,,G.M. Zamfirescu”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Judeţean Satu Mare, Teatrul de Nord, Trupa Mihai Raicu, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Centrul Multicultural Poesis invită sătmărenii să participe la evenimentele aniversare care se vor organiza în municipiul Satu Mare în perioada 13-14 octombrie 2023.

GMZ125 – aniversare 125 de ani de la naşterea lui George Mihail Zamfirescu

În perioada 13-14 octombrie Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural ,,G.M. Zamfirescu” împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Judeţean Satu Mare, Teatrul de Nord, Trupa Mihai Raicu şi Centrul Multicultural Poesis organizează evenimente cu prilejul aniversării a 125 de ani de la naşterea dramaturgului, prozatorului, poetului, publicistului şi traducătorului George Mihail-Zamfirescu (1898-1939).

Expoziţia Remember GMZ125 Casa Meşteşugarilor, sala mică – Vernisaj: 13 octombrie, 10.00

În perioada 13-27 octombrie, la Casa Meşteşugarilor, în cadrul acestei aniversări, Muzeul Naţional al Literaturii Române aduce o expoziţie consacrată vieţii şi operei scriitorului care a adus în prim-plan, prin creaţia sa, universul periferiei, al „lumii de jos”, cu numeroasele ei drame şi puţinele ei bucurii.
Vizitatorii vor putea vedea tablouri şi fotografii înfăţişândul pe George Mihail-Zamfirescu, manuscrise (scrieri literare, publicistice, corespondenţă, însemnări), afişe ale pieselor şi articolelor din periodice, inclusiv din revista ,,Icoane maramureşene”.

„Maidanul cu dragoste” – Suflete cu rufele murdare AVANPREMIERĂ Teatrul de Nord – Sala Ács Alajos, 13 octombrie, 19.00 Spectacol de Trupa Mihai Raicu, Teatrul de Nord Satu Mare

„Sătmăreanul” George Mihail-Zamfirescu (sătmărean măcar pentru că acum exact 100 de ani a înfiinţat în Satu Mare „Societatea pentru teatrul şi cultura românească”) a fost un Caragiale tandru şi trist. În „Maidanul cu dragoste” ne arată plin de empatie imaginea nefardată, sau fardată prost de o mână nedibace, cu cosmetice uscate, într-o oglindă spartă, a sărăciei, simplităţii şi efemerităţii umane…

Maidanul cu dragoste aduce un tumult de viaţă, pasiune şi drame din mahalaua românească, mahalaua tragică şi nu cea comică, caricaturală pe care o ştim de la Caragiale. Privaţiunile materiale, lipsa de orizont sufletesc, viaţa apăsătoare le-a clădit oamenilor o fire închisă, aspră, puţin comunicativă, dar sufletul lor păstrează totuşi o căldură şi o afecţiune sinceră pentru fiinţele dragi. Maidanul cu dragoste este tragedia unei generaţii născute şi crescute dincolo de barieră, în cartiere mărginaşe ale oraşelor, în cocioabe mizere, fără lumină, fără orizont, fără speranţe.

Conferinţă literară – Icoane sătmărene, G.M. Zamfirescu

În data de 14 octombrie începând cu ora 11.00, Centrul Multicultural Poesis va organiza o Conferinţă literară dedicată lui George Mihail-Zamfirescu cu tematici şi aniversări multiple: 125 de ani de la naştere; 100 de ani de la înfiinţarea revistei Icoane Maramureşene; 100 de ani de la turneul Teatrului Naţional din Bucureşti la Satu Mare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with