Image 1
Image 2

Maramureş: Mii de credincioşi la hramul Mănăstirii Rohia

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Sfânta Liturghie Arhierească de la Rohia au participat şi oficialităţi din judeţul Satu Mare

La Sfânta Liturghie Arhierească de la Rohia au participat şi oficialităţi din judeţul Satu Mare

          Unul dintre cele mai importante locuri de închinăciune din Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului este mănăstirea Rohia. Aici, pregătirile pentru marea sărbătoare au început cu multe zile în urmă, pentru că lăcaşul de cult urma să primească mii de credincioşi veniţi din Maramureş, Satu Mare, dar şi din satele celorlalte judeţe învecinate, după cum s-a şi întâmplat.

            Preasfinţitul părinte episcop Iustin Sigheteanul a fost primit de către creştini cu multă bucurie şi pioşenie, de la ora 9:30, cu pâine şi sare. Cu mic, cu mare, cei prezenţi au îmbrăcat straiele de sărbătoare, frumosul post popular moroşenesc fiind la rang de mare cinste în judeţul vecin. Intre credincioşi s-a putut observa participarea pelerinilor sosiţi şi din alte judeţe. Aici este vorba despre creştini din Ţara Oaşului, din zona de Codru, dar şi din alte regiuni etnografice ale ţării noastre.
              De asemenea, prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene din Maramureş a fost remarcată şi amintită de către PS Iustin, şi pentru eforturile pe care acestea le depun spre înfrumuseţarea, întreţinerea şi reabilitarea lăcaşului de cult care a îmbrăcat, marţi, straie de sărbătoare. Episcopul le-a oferit diplome de recunoştinţă şi mulţumire pentru eforturile de a fi aproape de clerul monahal, dar şi de a contribui la bunul mers al lăcaşului de cult.

“Maica Domnului este Maica vieţii, Împărăteasa Cerului şi al Pământului, protectoarea mănăstirilor şi a monahilor. România este Grădina Maicii Domnului. Mănăstirile sunt locurile unde simţim că suntem iubiţi, ocrotiţi de părinţi, primiţi de obştile monahale, cu atât de mult drag, care chivernisesc. Nu sunt stăpânii mănăstirii. Nu sunt proprietarii mănăstirii. Sunt chivernisitorii Casei lui Dumnezeu şi le ţin deschise, aerisite, luminate, înfrumuseţate, înnobilate, pentru noi.

 Pentru noi, care suntem astăzi, pentru noi, cei ce vor veni şi pentru nemurirea şi dăinuirea neamului românesc şi a credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti, într-o lume care duce o competiţie necruţătoare, care să fie să fie mai întâi, şi ca slavă şi ca cinste, şi ca prestigiu, şi ca nivel de demnitate, prosperitate. (…)
         Ştiţi că eu mai zic că ţara e atât de bogată, dar nu e administrată cu atât de mare pricepere, şi poate că nici nu reuşim, că trăim într-o lume necruţătoare, care nu vrea să fim la nivel cu ei. Dar avem o bogăţie inestimabilă. Biserica. Credinţa. Sfinţii.
Patrimoniu sacru! Biserica şi patrimoniul ei nu se privatizează! Sfinţii nu se privatizează. Icoanele făcătoare de minuni nu se privatizează. Sunt ale dumneavoastră. Nimeni nu vi le poate lua”, a declarat PS Iustin Sigheteanul, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în cuvântarea sa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with