Image 1
Image 2

EXAMENE NAȚIONALE

Marius Nistor: Profesorii ar trebui plătiți pentru corectarea lucrărilor la simulări

Marius Nistor: Profesorii ar trebui plătiți pentru corectarea lucrărilor la simulări ale examenelor naționale
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”. Aceasta a mai spus că Ministerul Educației „ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări”.

Simularea pentru Bacalaureat 2024 a avut loc în perioada 4-7 martie. Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe data de 15 martie, potrivit calendarului oficial.

 

 

„Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen. Și asta din cauza faptului că nu a fost asigurată resursă umană suficientă pe partea de profesori evaluatori. Este o problemă legată strict de organizare la nivel de inspectorate școlare și unități de învățământ. Sunt școli care au înscris toți colegii, toți profesorii pentru evaluare. Sunt școli care au înscris un număr mai mic de cadre didactice. Și adevărul e că, atâta vreme cât participarea la aceste simulări nu este plătită, categoric există o anumită rezervă, pe buna dreptate, din partea colegilor noștri”, a spus Marius Nistor.

Liderul sindical a precizat că numărul mare de lucrări care trebuie să fie evaluate este o consecință a faptului că sunt puțini profesori corectori și „ajungem într-o situație oarecum de impas”: „Dacă sunt puțini evaluatori, atunci este clar o consecință a faptului că cei pe care îi avem în momentul de față sunt obligați să corecteze un număr destul de mare de lucrări. Cred că este un semnal pentru Ministerul Educației vizavi de ceea ce ar trebui să facă mai departe.

 

 

Fiind un număr mic de evaluatori și număr mare de lucrări, ajungem într-o situație oarecum de impas în acest moment.”

Marius Nistor a precizat că profesorii care evaluează lucrările elevilor de la simulările examenelor naționale ar trebui plătiți: „Cred că trebuie luată în calcul o mai bună organizare la nivel de inspectorate, la nivel de unități de învățământ și, bineînțeles, cred că ministerul ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări care, în fond, reprezintă tot un examen, chiar dacă nu cu aceeași încărcătură ca examenul propriu-zis, dar efortul este cam același.”

 

 

Conform procedurii Ministerului Educației, un profesor va avea de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024. În procedură se arată că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, după cum se arată în procedură.

 

 

În practică, cadrele didactice ajung să corecteze și peste 70 de lucrări, după cum a semnalat Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din București, pe pagina de socializare: „Nu este normal ca un profesor sa primeasca la corectura 77 de lucrari pe care trebuie sa le termine pana luni sau marti… si sa se astepte sa primeasca si altele in cos… si sa faca si orele … NU E NORMAL! Chiar nu realizeaza nimeni ca munca unui profesor nu inseamna sclavie?! Oameni buni, treziti-va! Incetul cu incetul veti pierde si putinii profesori dedicati, cu respect fata de munca si dragoste de copii!”, a scris Ionela Neagoe.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Unele școli nu mai plătesc profesorilor sporul de doctorat

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns