Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ROMÂNIA, DISCRIMINARE SPORTIVĂ

Medaliații olimpici, privilegiați financiar, restul în „suferință“

Medaliații olimpici, privilegiați financiar, restul în „suferință“
Diferențele uriașe de tratament și finanțare dintre sporturile olimpice și cele neolimpice subliniază o realitate dureroasă a sportului românesc
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Sportul românesc rămâne „Cenușăreasa” finanțării de stat, folosit doar pentru câștig de imagine de către politicieni atunci când apar sportivi de renume precum David Popovici. Popovici, cu rezultatele sale extraordinare, își primește banii la timp, dar majoritatea sportivilor români nu beneficiază de aceleași condiții.

 

 

Dublul standard al Agenției Naționale pentru Sport

 

Din păcate, inclusiv cei care ar trebui să fie aliații sportivilor, aplică dublu standard. Sub conducerea Elisabetei Lipă, Agenția Națională pentru Sport (ANS) prioritizează doar anumite discipline, în special canotajul, domeniul în care Lipă a scris istorie. De la numirea sa în 2023, ANS pare să se concentreze exclusiv pe sporturile olimpice, lăsând sporturile neolimpice fără finanțare.

 

 

„De când a preluat conducerea ANS, nicio federație neolimpică nu a primit fonduri pentru clasările pe podium,” a declarat karatistul Gini-Andrei Duță, care nu și-a primit premiile din 2022 pentru rezultatele internaționale. Aceeași situație se aplică și altor discipline neolimpice, sportivii simțindu-se abandonați.

 

 

„Nu sunt bani pentru noi”

 

Situația sporturilor neolimpice e descrisă și de Marcel Manea, culturist de performanță, care spune că de la Mondialele din 2022 și până acum nu a primit niciun fel de premiere, în ciuda numeroaselor medalii obținute. „Ni s-a spus pur și simplu că nu sunt bani”, a explicat Manea. „Am concurat la două Mondiale și două Europene și am câștigat medalii, dar premiile pentru medalii țin de ANS, și de acolo nu am mai văzut niciun ban.”

 

 

Agenția Națională pentru Sport – un „al doilea COSR”

 

Antrenorul lotului național de culturism, Costel Torcea, subliniază că „ni s-a spus că nu sunt bani, pentru că este an olimpic. Am sperat ca, după Jocurile Olimpice de la Paris, să beneficiem și noi de atenția ANS-ului, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.”

 

 

Sportivii neolimpici sunt indignați de tratamentul inechitabil, mai ales având în vedere că premiile pentru ei sunt mult mai mici comparativ cu cele pentru sporturile olimpice. De exemplu, David Popovici a primit 200.000 de euro pentru aurul și bronzul de la Paris, la care s-au adăugat alte 100.000 de euro de la CS Dinamo, plus un salariu lunar de 7.000 de euro.

 

În contrast, sportivii neolimpici primesc doar 3.600 de euro pentru un aur mondial și 2.600 de euro pentru un titlu european, dar acești bani sunt amânați de doi ani și jumătate.

 

 

Sportivii de performanță, dar fără susținere financiară

 

Aceleași probleme sunt prezente și în alte sporturi, precum atletismul. Alexandru Corneschi, cel mai bun maratonist român, a povestit cum, în 2022, nu și-a primit salariul de 2.300 de lei pe lună de la CSM Craiova. „Am plâns de nervi”, a declarat Corneschi, exprimând frustrarea față de condițiile financiare precare cu care se confruntă sportivii români.

 

 

Lipsa de răspuns de la Elisabeta Lipă

 

„Adevărul” a încercat să o contacteze pe Elisabeta Lipă pentru a obține clarificări cu privire la această situație. Răspunsul a fost unul evaziv, sugerând să fie trimise întrebările prin cabinet, fără a oferi alte explicații. Până la închiderea ediției, nu a sosit niciun răspuns concret.

 

 

Diferențele uriașe de tratament și finanțare dintre sporturile olimpice și cele neolimpice subliniază o realitate dureroasă a sportului românesc: în timp ce unii sportivi sunt răsplătiți și recunoscuți, alții sunt ignorați, rămânând să se bazeze doar pe pasiunea și dedicarea personală pentru a continua.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Lobonţ și-a spart nasul

Asculta acest articol Titularizat în poarta Romei, pentru a doua oară în acest sezon, Bogdan Lobonț a avut un ghinion