Image 1
Image 2
Acasa

AMENZI DSVSA

Medicii veterinari ne recomandă să fim atenţi de unde facem cumpărăturile de Paşte

Medicii veterinari ne recomandă să fim atenţi de unde facem cumpărăturile de Paşte
În perioada 19 – 26 aprilie, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 97 de acțiuni de control în domeniul siguranței alimentare. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urma acestor controale au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale din care – 1 amendă în valoare de 10.000 lei – unui restaurant din Carei – pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și de valorificare a produselor alimentare și 9 avertismente,  din care la 3 magazine alimentare și 6 producători particulari, de produse lactate și de legume fructe din piețele agroalimentare din Satu Mare – pentru manipularea necorespunzătoare a  produselor  aduse în piață, pentru comercializare.

 

 

În următoarea perioadă inspectori de specialitate din cadrul DSVSA Satu Mare vor demara o nouă rundă de acțiuni de control în traficul rutier, împreună cu IJP Satu Mare, pentru depistarea de transporturi ilicite de animale vii, carne de pasăre congelată sau refrigerată, ouă, precum și alte produse alimentare de origine animală sau non animală și pentru a preîntâmpina răspândirea unor boli infectocontagioase, sau apariția unor toxiinfecții alimentare.
În perioada 23-30 aprilie, D.S.V.S.A. Satu Mare va demara o serie de controale oficiale tematice, cu privire la respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și verificarea implementării legislației comunitare și naționale în domeniul siguranței alimentare în zonele de agrement, localități de interes turistic sau unități turistice care desfășoară activități sezoniere.

 

 

Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, prin inspectorii de specialitate, în perioada premergătoare  Sărbătorilor Pascale, a intensificat controalele în toate unitățile de pe raza județului nostru, care procesează, prepară și comercializează sortimente de produse alimentare de origine animală și non animală. Cu această  ocazie reamintește și sfătuiește totodată toți consumatorii, să nu cumpere carne în carcasă, carne tranșată, produse din carne, din surse nesigure, de la vânzători ambulanți, tarabe/standuri din piețe sau târguri. Anunțurile prin care se aduce la cunoștința consumatorilor că se vând/sacrifică miei, iezi, porci și se comercializează cârnați, șuncă și alte produse alimentare de origine animală sau non animală – paste făinoase și prăjituri de casă –  sunt tot mai dese pe paginile de socializare și sunt câteodată un real pericol pentru consumatori. Odată cu încălzirea vremii, DSVSA Satu Mare recomandă tuturor consumatorilor să nu cumpere din surse necunoscute, necontrolate, neavizate, neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece se expun unui pericol imens de îmbolnăviri grave atât pentru ei cât și pentru familiile acestora.

Detalii privind carnea de miel/ied

Carnea de miel: loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificate sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor; carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor; marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman; marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate și autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor temporar, se poate urmări dacă se verifică de către cumpărător,  o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris un indicativ al judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţean, unde a fost sacrificat mielul sau iedul; depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii de refrigerare sau congelare şi a stării de igienă corespunzătoare; respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.
Pentru sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with