Image 1
Image 2

PRODUCȚIA DE MIERE

Mierea românească destinată exportului trebuie să fie supusă unui proces de analiză complex

Mierea românească destinată exportului trebuie să fie supusă unui proces de analiză complex
De o bună vreme, Comisia Europepană – CE, caută soluţii şi impune norme ca fermierii să reducă la minim cantităţile de pesticide utilizate, dar şi folosirea acelora care sunt prietenoase cu mediul, cu omul şi cu albinele. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Implacabilul se produce, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Beltiug, acolo unde aproximativ 350 de familii de albine au fost depopulate în proporţie de 50%, ca urmare a unor tratamente făcute fără colaborarea cu autoritatea publică locală şi cu stuparii din zonă. Asemenea evenimente nedorite conduc la scăderi ale producţiilor de miere. Mierea rămasă este supusă concurenţei acerbe din partea unor furnizori din Ucraina, care profită de dorinţa unor români de a-şi maximiza profiturile.

 

În urma invaziei de miere din Ucraina şi din China, achiziţionată la sub jumătate din preţul mierii româneşti, apicultorilor  români le rămâne varianta de a comercializa o parte din producţie pe piaţa Uniunii Europene- UE.
Faptul este confirmat şi de publicaţia Agroinfo, care menționează: Mierea românească care merge la export, deşi în ultimii doi ani exportul a înregistrat o cădere dramatică, este analizată la laboratoare din Germania, unde se fac până la 80 de analize pentru diferite substanţe, la costuri de 2.000 – 3.000 de euro pe analiză.”Noi facem analizele în Germania sau făceam, pentru că de doi ani de zile nu mai facem export. Se făceau între 70-80 de analize la o mostră de miere.

 

Vă daţi seama, la un tir cu miere, faci 70-80 de analize! Cred că mierea este unul dintre produsele alimentare cele mai verificate din punct de vedere al compoziţiei, al valorii şi al calităţii.
Ne cer analize ca şi la mierea bio, pentru că sunt nişte indicatori, nişte restricţii. Deci, noi exportăm produse aproape bio, doar că nu avem certificat bio. În fiecare an mai apare o substanţă şi bineînţeles o plătim. Ne costă 2.000 – 3.000 de euro o analiză. Nu spun că e un lucru rău şi noi nu ne sustragem, apicultorii români sunt profesionişti şi respectă tehnologia de producţie şi de aceea avem şi produse de calitate, dar cât vor rezista acestor presiuni şi până când nu vor cădea pe panta aceasta a lipsei de interes privind calitatea? Nimeni nu poate şti”, a avertizat Ioan Fetea – şeful Asociaţiei Crescătorilor de Albine – ACA, din România.

 

În ceea ce priveşte preţul mierii în România, reprezentantul apicultorilor a subliniat că achiziţia la mierea polifloră pentru consumul intern la marii procesatori este undeva între 6-7 lei, la mierea de tei între 8 şi 8,50 lei, iar la salcâm undeva la 14-15 lei, în condiţiile în care în urmă cu doi ani se cumpărau la preţuri duble.
România ocupă, în prezent, locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,395 milioane, iar la producţie se află undeva pe locul trei. Fetea susţine că dacă vor creşte în continuare efectivele de albine, “în câţiva ani vom merge în Ucraina, dacă se opreşte războiul, să facem pastoral, pentru că nu vom mai avea bază meliferă la atâtea familii de albine”.

 

La nivel naţional sunt înregistraţi peste 35.000 – 37.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.

 

CITEȘTE ȘI:

 

350 familii de albine din Beltiug, otrăvite cu produse toxice pentru stropit

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

GREVĂ LA CFR

Navetiştii vor ajunge cu greu la muncă

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane a anunţat că va declanşa o grevă de avertisment pe data de 15 septembrie 2023, cu scopul de a atrage atenţia asupra unor probleme care nu mai pot fi neglijate şi care nu ar trebui să rămână nesoluţionate în birourile Ministerului Transporturilor sau Guvernului.