Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mii de corbi, devoratori de cadavre, au invadat abatoarele din judet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Oamenii spun ca nu au mai vazut atatea pasari la un loc in viata lor

[slideshow id=6386]

Industrializarea excesiva are uneori efecte la care nu s-ar fi gandit nimeni inainte. Daca in general, acolo unde exista industrie se vorbeste despre poluare, in cazul abatoarelor efectul este invers. Poluarea nu a indepartat vietuitoarele, ci a atras in mod nejustificat pasarile. Este vorba despre corbi, pasari necrofage, care in jurul abatoarelor au gasit o sursa buna de hrana. Astfel, in jurul Baii Mari, acolo unde s-a dezvoltat aceasta industrie, oamenii au declarat ca nu au mai vazut atatea pasari la un loc in viata lor.

Comisarul Calin Ardelean din cadrul Garzii de Mediu Maramures sustine o teorie conform careia sursele de hrana bune, chiar si artificial create, ar atrage pasari ce in alte conditii nu ar fi aici, sau nu ar fi in numpr atat de mare. Comisarul Calin Ardelean a explicat ca intregi colonii de corbi s-au adunat in jurul abatoarelor, dat fiind ca acolo exista surse de hrana. “Corbii sunt necrofagi, se hranesc cu cadavre, iar in jurul acestor firme au hrana din belsug”, a spus el. El a mai aratat ca numarul corbilor l-a depasit chiar pe cel al ciorilor, in multe zone. “Nu putem spune cu exactitate o cifra, pentru ca nu au fost numarate vreodata, insa se poate spune ca sunt vazute tot mai multe pasari, in locuri in care altadata nu existau. Chiar daca se aseamana, confuzia este exclusa pentru ca la corb, ciocul este mai gros decat la cioara, deci diferenta este clasa. Se poate spune insa ca este o crestere vizibila a efectivului”, a spus el.

Corbul, pasare inteligenta?

Tot despre corbi se spune ca, potrivit unor cercetatori, acestia ar putea fi dintre cele mai inteligente pasari. Potrivit unui studiu facut de cercetatorii japonezi, aceste pasari au dovedit o reala inteligenta. Corbii au invatat sa se foloseasca de oameni pentru a-si sparge nucile, si anume le lasa pe strada, sa le calce masinile, insa nu oricum. Se duc la semafor si le lasa pe strada doar la culoarea rosie a semaforului, pentru a nu fi calcate de masini. De asemenea, un alt studiu a dovedit ca aceste pasari sunt capabile sa-si ia hrana chiar daca se gaseste intr-o sticla. Sunt capabile sa aduca apa in cioc si sa toarne in sticla, pana cand sticla se umple si, astfel, hrana iese la suprafata. De altfel, comisarul Garzii de Mediu a mai spus ca tocmai inteligenta le-a adus in numar atat de mare in aceste zone, pentru ca aici au gasit sursa de hrana cu usurinta. “Am vazut foarte multi in zona Ardusatului, iar dupa cum stim, acolo este un abator. De asemenea, la Merisor am mai vazut tot asa, in numar foarte mare”, a mai spus el. Nu se cunoaste un numar al fondului de corbi, insa se pare ca efectivele acestora sunt in continua crestere. Daca sunt sau nu daunatori, Ardelean crede ca e vorba doar de punctul din care privim lucrurile. “Nu exista daunatori sau folositori decat din punctul de vedere al conceptului uman. Ele cel mult pot sa ocupe habitatul unor alte vietuitoare, dar pot dauna doar omului, nu si altor specii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns