Image 1
Image 2

OAMENI DE AFACERI

Miliardarii lumii sunt mai bogați cu 3,3 trilioane dolari

Cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averile, ajungând la 869 de miliarde de dolari din 2020, în timp ce cei mai săraci 60% din populație – aproape 5 miliarde de oameni – au pierdut bani, potrivit The Guardian.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Detaliile apar într-un studiu realizat de Oxfam, în contextul în care cei mai bogați oameni din lume s-au reunit la Davos, în Elveția, pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, care reunește lideri politici, directori de corporații și super-bogați.
Potrivit studiului, este probabil ca decalajul uriaș dintre bogați și săraci să se accentueze și să ducă la încoronarea primului om care ajunge la 1.000 de miliarde în decurs de un deceniu. În același timp, studiul avertizează că, dacă tendințele actuale continuă, sărăcia mondială nu va fi eradicată decât peste 229 de ani.

 

Subliniind o creștere dramatică a inegalității de la pandemia Covid, Oxfam a afirmat că miliardarii lumii sunt mai bogați cu 3,3 trilioane dolari  decât în 2020, iar averea lor a crescut de trei ori mai repede decât rată inflației.
Studiul, Inequality Inc. constată că șapte din 10 dintre cele mai mari corporații din lume au un miliardar ca director general sau acționar principal, în ciuda stagnării nivelului de trai pentru milioane de muncitori din întreaga lume.

 

Compilat folosind date de la compania de cercetare Wealth X, studiul spune că averea combinată a primilor cinci cei mai bogați oameni din lume – Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison și Mark Zuckerberg – a crescut cu 464 de miliarde de dolari, adică 114%. În aceeași perioadă, averea totală a celor mai săraci 4,77 miliarde de oameni – care reprezintă 60% din populația mondială – a scăzut cu 0,2% în termeni reali.

 

Oamenii din întreaga lume muncesc mai mult și mai mult timp, adesea pentru salarii de sărăcie, în locuri de muncă precare și nesigure”, se arată în studiu. „În 52 de țări, salariile medii reale a aproape 800 de milioane de lucrători au scăzut. Aceșți lucrători au pierdut în total 1,5 mld. dolari în ultimii doi ani, echivalentul a 25 de zile de salarii pierdute pentru fiecare lucrător.”

 

În oglindă cu averile super-bogaților, studiul mai spune că profiturile întreprinderilor au crescut puternic, în ciuda presiunii asupra gospodăriilor pe fondul crizei costului vieții. Studiul constată că 148 dintre cele mai mari corporații din lume au adunat împreună 1,8 mld. dolari în profituri nete totale în anul care se încheie în iunie 2023, un salt de 52% în comparație cu profiturile nete medii din 2018-21.

 

Solicitând un impozit pe avere pentru a restabili echilibrul între lucrători și patronii și proprietarii de companii super-bogați, studiul  afirmă că o astfel de taxă pe milionarii și miliardarii britanici ar putea aduce 22 de miliarde de lire sterline pentru trezoreria britanică în fiecare an, dacă ar fi aplicată la o rată cuprinsă între 1% și 2% pe averea netă de peste 10 milioane de lire sterline.
Julia Davies, un investitor și membru fondator al Patriotic Millionaires UK, un grup nepartizan de milionari britanici care militează pentru o taxa pe avere, a declarat că taxele pe avere sunt „minuscule” în comparație cu impozitarea veniturilor din muncă.
„Imaginați-vă doar ce ar putea aduce 22 de miliarde de lire sterline pe an investite în servicii publice și infrastructură; îmbunătățirea vieții fiecăruia dintre noi care trăim în Marea Britanie și oferirea pentru bătrânii, tinerii și persoanele vulnerabile a îngrijirii și sprijinului de care au nevoie și pe care îl merită”, a spus ea.

 

Oxfam a declarat că cel mai recent indice Gini – care măsoară inegalitatea – a constatat că inegalitatea globală a veniturilor este acum comparabilă cu cea din Africa de Sud, țară cu cea mai mare inegalitate din lume.
Cei mai bogați 1% din lume dețîn 59% din toate activele financiare globale – inclusiv acțiuni și obligațiuni, la care se adaugă participațîi în afaceri private. În Regatul Unit, cei mai bogați 1% dețîn 36,5% din toate activele financiare, cu o valoare de 1,8 trilioane de lire sterline.

 

Aleema Shivji, director executiv interimar al Oxfam, a declarat: „Aceste extreme nu pot fi ac4ceptate ca fiind noua normă, lumea nu își poate permite încă un deceniu de divizare. Sărăcia extremă în cele mai sărace țări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, însă un număr mic de oameni super-bogați se întrec în a deveni primul  om cu o avere de peste 1.000 de miliarde al lumii în următorii 10 ani”.

 

„Această prăpastie din ce în ce mai mare dintre cei bogați și restul nu este întâmplătoare și nici inevitabilă. Guvernele din întreaga lume fac alegeri politice deliberate care permit și încurajează această concentrare distorsionată a bogăției, în timp ce sute de milioane de oameni trăiesc în sărăcie. O economie mai echitabilă este posibilă, una care să funcționeze pentru noi toți. Este nevoie de politici concertate care să asigure o impozitare mai echitabilă și sprijin pentru toată lumea, nu doar pentru cei privilegiați.”

 

CITEȘTE ȘI:

Elon Musk se teme de apariția unui dictator cibernetic nemuritor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns