Image 1
Image 2

PROIECT DE ORDONANȚĂ

Ministerul Educației pregătește mai multe modificări legislative

O serie de modificări legislative sunt în pregătire la Ministerul Educației, anunță cele două federații sindicale din Învățământ, potrivit unei informări trimise în teritoriu, obținută de Edupedu.ro.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform documentului, ar fi deja scris un proiect de ordonanță de urgență care ar modifica ordonanța „trenuleț” astfel încât în școli să fie verificată anual folosirea abilităților căpătate în timpul doctoratului în munca de zi cu zi, nu lunar cum prevede acum legea.

 

Sindicatele își mai anunță membrii că a fost ședință joi, la Ministerul Educației. La ședință au fost ministra Ligia Deca, secretarii de stat Sorin Ion, Florian Lixandru și Gigel Paraschiv, Ioana Lazăr – secretarul general, Corina Marin – directoarea direcției de învățământ preuniversitar și Mihai Păunică – directorul direcției economice.

 

 

Situația cu sporul de doctorat

 

 

„Referitor la modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, operată prin art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023, conducerea ministerului ne-a informat că nu a fost agreată propunerea federațiilor sindicale de a fi exceptat personalul didactic.

 

S-a acceptat completarea, prin ordonanță de urgență, a cadrului legal existent, astfel încât verificarea modului în care activitatea cadrului didactic este valorificată în mod suplimentar să se realizeze cu ocazia evaluării anuale a personalului didactic, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (nu lunar)”, potrivit liderilor sindicali care semnează documentul – Marius Nistor, FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, FSLI.

 

Amintim că pe 15 decembrie, înainte ca Guvernul Ciolacu să adopte prevederea care stabilește că activitatea trebuie verificată lunar pentru a putea primi sporul de doctorat, iar în urma evaluării se va stabili în ce măsură cunoștințele și abilitățile certificate prin doctorat au fost folosite în munca de zi cu zi, Consiliul Legislativ solicită eliminarea prevederii: „Are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat”, atrăta instituția.

 

Pe 19 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Neamț trimitea școlilor o notă prin care amintea că sporul pentru titlul de doctor va fi plătit din luna ianuarie doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar.

 

Măsura care pune acum probleme a mai fost vehiculată în 2023, în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din luna mai, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial. Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat?

 

În ceea ce privește indemnizația de hrană și voucherele de vacanță – „prin aceeași ordonanță de urgență se va reglementa expres că, pentru personalul din sistemul de învățământ, acordarea acestor drepturi se va stabili prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază”, mai arată docuemntul.

 

Indemnizația de hrană este în prezent 347 de lei pe lună, iar sporurile, în majoritatea lor, sunt plafonate în Învățământ la nivelul salariilor din 2018.

 

Ar urma să fie deblocate posturile pentru angajare, mai scriu sindicatele, iar acest lucru o să fie făcut printr-un memorandum în ședință de Guvern.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Federația părinților, cerințe către Ministerul Educației

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

BURSE DE MERIT

Se vor da din 15 noiembrie

Burse de merit vor primi peste 170 de elevi din Maramureș, cu medii sub 5. Acestea se vor da din 15 noiembrie. Situația e cauzată de o anomalie metodologică fără precedent în țară care permite miilor de elevi cu medii școlare foarte mici, inclusiv 1 și 2, să ia bani pentru „performanță școlară”.