Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INFORMAȚII PENTRU FERMIERI

Ministrul Agriculturii a prezentat câteva informaţii utile fermierilor

Ministrul Agriculturii  a prezentat câteva informaţii utile fermierilor
În dimineaţa zilei de luni 18 martie, invitatul unui post naţional de televiziune a fost Florin Barbu – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au fost dezbătute o serie de probleme ale fermierilor din zootehnie, din vegetal, dar şi din horticultură, în plină campanie agricolă de primăvară.

 

 

Ministrul Barbu a confirmat faptul că, în ultima perioadă a avut mai multe întâlniri cu fermieri, dar şi cu reprezentanţi ai anumitor forme asociative din domeniu. Problemele invocate de participanţii la aceste întâlniri informale sunt multiple. Printre altele, înaltul demnitar a vorbit despre finalizarea dialogurilor cu instituţiile bancare în ceea ce priveşte creditele pentru capital de lucru, dar şi pentru refinanţarea unor credite neperformante contractate anterior. S-a promis garantarea de către Guvern în proporţie de 90% a acestor credite menite a uşura activitatea din domeniile agricole. Cât privește declanşarea sesiunii de preluare de către Agenţia de Plăţi şi Intervenie pentru Agricultură – APIA, a cererilor unice de plată pentru anul 2024, ministrul a menţionat că, acţiunea va începe pe 4 aprilie, şi se va continua fără penalizări şi în prima parte a lunii iunie, fără a afecta termenul de 16 octombrie privind începerea autorizărilor la plată a avansului aferent anului în curs. Referitor la avansul anului 2024, ministrul Barbu a menţionat că se vor face diligenţele necesare către Bruxelles, ca fermierii români să poată primi între 80 şi 90% din sumele cuvenite, ca urmare a efectelor nefaste ale războiului ruso-ucrainean. În cea de a doua parte a anului în curs, se vor asigura fonduri nerambursabile pentru achiziţie animale de reproducţie din speciile bovină şi suine, cu o rată de susţinere de 70%, iar fermierul ar urma să suporte 30%.

 

 

Plata ANT-ului pentru bovine este întârziată, dar s-a promis începerea plăţilor în prima decadă a lunii aprilie, după ce se va finaliza controlul administrativ în fermele de animale şi centralizarea cifrelor. Suma estimată de aproximativ 90 de euro pe animal existent în fermă ar reprezenta o creştere de peste 40%, faţă de suma anterioară de 67 de euro/animal.  Referitor la cele15 centre de preluare legume – fructe, promise în urmă cui aproximativ un an, ministrul Barbu a precizat că, din vara acestui an vor începe lucările de construire 6-7 centre de preluare a legumelor şi a fructelor în zona de sud a ţării, în cunoscute regiuni legumicole, iar din anul 2025, vor fi lansate în execuţie celelalte centre până la nivelul celor 15 promise. Disputele privind comerţul ilegal cu cereale în România, contrabanda, cum a spus ministrul Barbu, nu este încheiată. În unele vămi cu Ucraina au fost depistate unele nereguli cercetate de organismele abilitate. Oficial nu sunt în derulare licenţe de import cereale din ţara vecină. Cerealele sunt doar în tranzit prin România. Înaltul demnitar a îndemnat fermierii să sesizeze cu dovezi incontestabile contrabanda cu cereale din Ucraina. Printre organismele cărora se pot adresa cu sesizări au fost menţionate: poliţia economică, administraţia vamală, Antifrauda, DNA.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns