Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PENSII ÎN ROMÂNIA

Ministrul Finanţelor, despre creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a făcut cunoscut faptul că nu se va amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a subliniat ministrul Finanţelor, pe 7 decembrie, pe o rețea de socializare.

 

El a reafirmat, însă, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

 

“Echipa MF analizează cu atenţie diferitele opţiuni care sunt prezentate la nivelul coaliţiei de guvernare şi calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliţie. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituţiei noastre va respecta transparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, a mai arătat Boloş.

 

Reacţia ministrului Finanţelor vine după ce două organizaţii, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), au solicitat joi Guvernului să nu amâne creşterea de la 3,75% la 4,75% a contribuţiei la Pilonul II de pensii, citând informaţii apărute în spaţiul public care fac referire la amânarea până în 2026 a acestei majorări.

 

Potrivit APAPR, Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble faţă de inflaţie.

 

În ce privește numărul pensionarilor din România la finele lunii noiembrie, acesta era de 4.765.843, cu 1.015 persoane mai multe comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.969 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
 Dintre aceştia, 662.658 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 563 de lei.
 Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.819.008 de persoane, dintre care 2.194.0634 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.195 de lei.
 Pensie anticipată au primit, în noiembrie 2023, un număr de 5.553 persoane (2.782 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 88.785 de persoane (2.019 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 395.369 de persoane (pensie medie de 853 lei), dintre care 44.966 de persoane pentru gradul I de invaliditate (735 lei, pensie medie).
 În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 456.997 persoane (1.029 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 131 de pensionari (474 de lei, în medie).

 

CITEȘTE ȘI:

Câteva declarații sforăitoare despre pensionari 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns