Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mintea românului de pe urmă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    O declarație surprinzătoare a lui Victor Ponta readuce în actualitate subiectul suspendării președintelui. “Cu mintea de acum –  zice premierul – nu aș mai susține suspendarea lui Traian Băsescu”. Evident, premierul regretă demersul politic al USL din vara anului 2012 pentru că s-a soldat cu un eșec. Dacă ar fi reușit nu ar fi regretat, dar se poate aprecia că rezultatul de la parlamentare ar fi fost altul. USL nu ar mai fi obținut scorul zdrobitor din decembrie.

De fapt alegerile din 9 decembrie au fost un cadou, un fel de compensație la voturile pe degeaba de la referendum. Deci, din punct de vedere politic, Victor Ponta nu are ce regreta.

De fapt, premierul a avut în vedere când a făcut trimitere la mintea românului de pe urmă doar la imaginea externă deteriorată în decursul campaniei de suspendare. Europa s-a speriat de rapiditatea cu care USL a preluat puterea, fără alegeri. A căzut un guvern, s-au câștigat alegerile locale, s-au schimbat rapid președinții celor două camere ale parlamentului și USL-ului tot nu i-a ajuns. A mai vrut tot înainte de termen și funcția supremă în stat.

Lucrurile nu se întâmplă în felul acesta în democrațiile consolidate. Desigur, nu a fost vorba despre o lovitură de stat în sensul clasic, dar a fost vorba despre o lovitură politică năpraznică, ca la revoluție.

Cu mintea de acum premierul Ponta vede altfel lucrurile. Mai corect ar fi fost să spună’ “cu experiența de acum”, nu cu mintea. Între timp, ca prim ministru și lider al unui partid, Victor Ponta a avut ocazia să se confrunte în mod direct cu politica la vârf din Europa. A văzut cu ochii proprii cum se face politică fentând legile, prin compromisuri, prin negocieri secrete. Problema USL în anul 2012 era că își dorea întreaga putere, nu voia să o împartă cu nimeni, și cu atât mai puțin cu un om ca Traian Băsescu.

“Cu mintea de acum” Victor Ponta ar fi suprapus suspendarea președintelui cu alegerile parlamentare. Dar oare ar fi avut răbdare Crin Antonescu? Este interesant că Antonescu are alt punct de vedere. El nu regretă suspendarea în sine, ci rezultatul ei. Liderul liberal a avut ocazia să guste din prerogativele funcției supreme, însă pentru el a fost și un fel de examen. Mulți sunt de părere că nu l-a trecut. Cu toate acestea stă în continuare foarte bine în sondaje. Este clar că dacă USL va rezista până la prezidențiale, Crin Antonescu are prima șansă de a ajunge președinte.

Mergând pe logica minții de pe urmă a românului, dacă anul viitor Victor Ponta va constata că a avut o percepție greșită asupra evenimentelor din 2013?  Dacă premierul va constata că în 2013 a guvernat greșit din cauza relației cu PNL? Nu știm ce a vrut să transmită cu adevărat Victor Ponta readucând în actualitate suspendarea președintelui. Să fie vorba despre un mesaj transmis către cancelariile europene?

Încă nu s-a reparat prejudiciul de imagine din vara anului 2012? Mai are Traian Băsescu o susținere atât de puternică în rândul șefilor de stat și de guvern din UE încât aceștia nu acceptă schimbările politice din România? Orice ar fi la mijloc, un lucru este limpede: divizia externă a USL este foarte slabă. Este posibil ca până la alegerile europarlamentare să nu ne revenim. Ceea ce înseamnă că vor trebui reîmprospătați candidații PSD și PNL de la europarlamentare. Ar mai fi de lucrat și la Externe, poate și al ICR. Poate că Victor Ponta a tras un semnal de alarmă pentru propria sa tabără.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

De la fostul PNL la PLR

Asculta acest articol    Cel mai recent eveniment politic, congresul noului partid liberal, nu se bucură de o prea mare

Sigla Informatia Zilei

Retorica modificărilor

Asculta acest articol Pe cât de aşteptate pe atât de comentate, legile justiţiei despart societatea în tabere gata să se