Image 1
Image 2

ADEVĂRUL DINCOLO DE ZVONURI

Mituri despre sănătate

Mituri despre sănătate
Este important să fim critici cu informațiile pe care le primim și să verificăm întotdeauna sursele înainte de a accepta un mit despre sănătate
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În era informației rapide și accesului nelimitat la surse diverse, miturile despre sănătate pot fi la fel de răspândite ca și informațiile corecte. Cu toate acestea, este esențial să distingem între realitate și ficțiune atunci când vine vorba despre sănătatea noastră.

Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem

Te trage curentul dacă stai cu geamul deschis

Descrierea corectă a curentului este aceea că reprezintă mișcarea aerului într-o încăpere în care mai multe geamuri sunt deschise. Acesta nu este altceva decât o masă de aer rece care circulă în spațiul semi-închis. Deși poate părea că te „trage curentul”, acesta nu te va îmbolnăvi, cu excepția cazului în care transportă agenți patogeni.

Vaccinul menit să combată o boală provoacă boala respectivă

Vaccinurile conțin părți inactive ale organismului ce declanșează imunitatea. Ele nu provoacă boala, ci stimulează un răspuns imun împotriva virusului în cauză.

Dacă mănânci morcovi, vei vedea mai bine

Morcovii sunt o sursă bogată de vitamina A, care susține sănătatea oculară, dar nu îmbunătățesc vederea în mod miraculos.

Dacă ești răcit, e bine să te tratezi cu antibiotice

Răcelile sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele sunt ineficiente împotriva acestora. Ele tratează doar infecțiile bacteriene, nu cele virale.

Vei răci instant dacă ieși cu părul ud afară

Umiditatea poate cauza discomfort, dar nu provoacă răceală. Virusurile sunt cauza răcelii, nu umezeala de pe scalp.

Dacă îți trosnești degetele, îți vor tremura mâinile la bătrânețe

Trosnitul articulațiilor nu este dureros și nu are legătură cu tremuratul mâinilor sau cu apariția Parkinson-ului.

Vei face roșu în gât atunci când consumi alimente reci

Roșul în gât este cauzat de infecții virale, nu de temperatura alimentelor. Alimentele reci pot, de fapt, calma inflamația și iritația din gât.

Răcești dacă stai în frig

Răceala este cauzată de virusuri, nu de temperaturile scăzute. A fi expus la frig nu te va îmbolnăvi, cu excepția cazului în care ai contact direct cu o persoană bolnavă.

Începi să te îngrași după ce te lași de fumat

Îngrășarea după renunțarea la fumat nu este un efect direct al acțiunii în sine. Este mai degrabă rezultatul înlocuirii obiceiului de fumat cu mâncatul.

Este important să fim critici cu informațiile pe care le primim și să verificăm întotdeauna sursele înainte de a accepta un mit despre sănătate. Sănătatea noastră merită doar cele mai bune sfaturi și tratamente bazate pe dovezi științifice solide.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with