Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ANALIZA ȘI NOILE PROCEDURI

Modificările privind taxarea concediilor medicale

Rețineți: Se menține scutirea de la plata contribuției la sănătate pentru indemnizațiile din accidente de muncă și boli profesionale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 

 

Taxarea concediilor medicale: Analiza OUG-ului publicată în Monitorul Oficial și noile proceduri

 

 

Guvernul a adus modificări taxării concediilor medicale prin OUG 34/2024, înlocuind decizia din anul precedent, luată prin OUG Trenuleț (115/2023). Consultantul fiscal Adrian Bența a examinat acest act normativ recent apărut în Monitorul Oficial.

 

 

Potrivit lui Bența, OUG 34/2024 reglementează două proceduri normative distincte:

 

 

Procedura de ajutor pentru mamele defavorizate cu nou-născuți, care primesc ajutor de stat decontabil prin intermediul tichetelor sociale electronice.
O nouă procedură pentru plata contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru persoanele care beneficiază de indemnizație pentru concedii medicale.
OUG nr. 115/2023 modifică articolul 155 din Codul fiscal, introducând de la 1 ianuarie 2024 o contribuție la asigurările sociale de sănătate de 10% pentru indemnizațiile din concediile medicale conform OUG nr. 158/2005.

 

 

“Din 12 aprilie 2024, legislația modifică această regulă, menținând obligația plății contribuției la sănătate doar pentru anumite categorii de riscuri asigurate în concediile medicale, pentru altele renunțându-se la aceasta”, explică Bența.

 

 

Contribuția la sănătate trebuie plătită pentru următoarele coduri de indemnizație:

Cod 01 – Boală obișnuită;
Cod 07 – Carantină;
Cod 10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.
În schimb, pentru alte coduri, contribuția la sănătate nu mai este obligatorie în cazul concediilor medicale.

Indemnizațiile pentru concedii medicale pentru care nu se mai datorează contribuție la sănătate după 12 aprilie 2024 includ:

Cod 08 – Sarcină și lăuzie;
Cod 06 – Urgență medico-chirurgicală;
Cod 15 – Risc maternal;
Cod 12 – Tuberculoză.

 

Rețineți: Se menține scutirea de la plata contribuției la sănătate pentru indemnizațiile din accidente de muncă și boli profesionale.

 

CITEȘTE ȘISalariaţii carantinaţi vor avea concedii medicale plătite

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ATAC

Israelul a lansat un atac asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

ULTIMELE STATISTICI

România, pe primul loc la numărul de persoane cu handicap

România are în evidențe peste 800.000 de persoane cu handicap, ceea ce ne plasează în fruntea clasamentului european.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now