Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MUZEUL JUDEȚEAN SATU MARE

Muzeografii sătmăreni sunt în grevă, dar se pregătesc de marea inaugurare a sediului

Postare ( Sablon)
Muzeografii sătmăreni sunt în grevă, dar se pregătesc de marea inaugurare a sediului
Postare ( Sablon)
Muzeografii sătmăreni s-au alăturat colegilor din țară pentru a-și cere drepturile salariale, acestea rămânând la un nivel discriminatoriu, comparativ cu alte categorii de bugetari. Dacă la nivelul Capitalei sute de angajați ai instituțiilor de cultură din România au pichetat Ministerul Culturii, în județul Satu Mare muzeografii au asigurat bunul mers al tuturor evenimentelor prevăzute în calendar.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe de altă parte, sătmărenii au ales să poarte banderole albe la braț, ca semn al faptului că sunt nemulțumiți de salariile mici pe care le primesc. În județul Satu Mare, un salariat al Muzeului Județean primește o remunerație începând de la 2933 de lei net și până la 4376 de lei net, după cum a informat managerul instituției de cultură, Liviu Marta.

 

 

Acesta a precizat și faptul că muzeografii sătmăreni s-au alăturat colegilor din țară care protestează, însă nemulțumirea lor se referă strict la venitul salarial lunar. În ceea ce privește condițiile de muncă, sătmărenii sunt mulțumiți, având în vedere investiția de mare amploare pe care Consiliul Județean Satu Mare a făcut-o în clădirea unde instituția de cultură își desfășoară activitatea.

 

 

Muzeografii sătmăreni sunt în grevă, dar nu au ieșit în stradă. Ei sunt nemulțumiți de discriminările salariale care sunt, dar nu de condițiile de muncă. Putem spune că s-au făcut mari investiții de către Consiliul Județean Satu Mare, iar de condițiile existente nu avem de ce să fim nemulțumiți. Momentan protestăm cu banderola albă, căci nici nu ne permitem să pierdem timp, având în vedere faptul că vom deschide la 1 iunie sediul Muzeului Județean Satu Mare, pentru publicul larg. Nu ne putem permite să pierdem timp prețios. Acum desigur că nu ne permitem noi să fim spărgătorii de grevă, și am decis să protestăm prin grevă japoneză, prin avertisment, deocamdată”, a declarat managerul Liviu Marta.

 

 

Salariații MJSM au fost la datorie în Noaptea Europeană a Muzeelor

 

 

Protestul angajaților instituțiilor de cultură din județ, si anume Biblioteca Județeană Satu Mare, respectiv Muzeul Județean Satu Mare, a început săptămâna trecută, la fel ca în toată țara. Primele proteste ale angajaților sătmăreni din MJSM au fost anunțate de către Dr. Daniela Bălu, la Noaptea Europeană a Muzeelor, când în alte județe instituția a fost complet închisă publicului larg.

 

 

Astăzi este o zi specială. O zi care se desfășoară sub imperiul unor proteste ale noastre, ale celor ce muncim, repet: muncim în muzee. Ne facem profesia cu multă dăruire, cu pasiune. Învățăm zeci de ani pentru a fi profesional care ce suntem, pentru a promova și tezauriza patrimoniul cultural, care nu este doar al nostru, al celor ce muncim în muzee, ci este al acestei comunități, este al nostru, al tuturor sătmărenilor, iar voi, dragii mei colegi, sunteți cei care știți să aveți grijă de acest patrimoniu. Pentru trecutul care este aici tezaurizat, pentru prezentul pe care îl reprezentăm noi, și pentru viitorul copiilor noștri (…) Susținem acțiunile sindicatelor din muzeele din România.

 

 

Suntem prezenți azi in muzeu, din respect față de patrimoniul cultural pe care îl deține Muzeul Județean Satu Mare și față de vizitatori noștri. Eu sunt veterană a Muzeului. Lucrez aici de 28 de ani. Și vă rog să mă credeți că toți acești colegi sunt în sufletul meu.

 

 

Vă mulțumesc din suflet tuturor. Aici, la Muzeul Județean Satu Mare, care așa cum bine știți, este cea mai mare instituție de cultură din județ, – o instituție ce prin patrimoniul său de aproape 400.000 de bunuri, 24 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești, sit-uri arheologice, se situează în fruntea clasamentului la nivel național -, acești oameni care sunt azi aici și care puteau să protesteze fără a fi aici, protestând doar cu o bandeloră, această echipă de oameni minunați, slujește și iubește patrimoniul cultural al Muzeului Județean Satu Mare.”, a declarat dr. Daniela Bălu, director al MJSM.

 

 

Sute de angajați ai instituțiilor din țară au pichetat Ministerul Culturii

 

 

Aproximativ 200 de persoane, angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România au participat, sâmbătă, 18 mai, în Piaţa Victoriei, la protestul față de „tratamentul discriminatoriu” la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi au reclamat subfinanţarea domeniului.

 

 

Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, protestul de la București a fost intitulat „Noapte în Muzeele din România”, fiind precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. Acolo, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna. Rămâne de văzut dacă vor obține drepturile salariale pe care le merită sau dacă va fi necesar să continue cu protestele și grevele.

 

Citește și:

 

Proteste amestecate cu planuri pentru prezidențiale

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns