Image 1
Image 2

REABILITARE

Muzeul Județean are o nouă față

Seful de santier, alaturi de directorul dr. Liviu Marta
Partea exterioară a clădirii monument-istoric în care funcționează Muzeul Județean Satu Mare a fost finalizată. Schelele vor fi înlăturate până la sfârșitul lunii iulie, atât în ceea ce privește partea dinspre stradă, respectiv Calea Traian și Bulevardul Vasile Lucaciu, cât și curtea interioară.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
S-a încercat aducerea la o calitate superioară a fațadei exterioare de pe cele două străzi, cu respectarea condițiilor impuse în cazul unui monument istoric de această categorie. Pe partea interioară s-a reușit executarea unui finisaj nu atât de pretențios, ci mai degrabă funcțional, după cum a explicat șeful de șantier Mircea Drăgan. Lucrările au început în luna decembrie, când s-a montat schela și s-au derulat când vremea a permis acest lucru, în două etape, urmând ca executantul lucrării să o predea beneficiarului prin intermediul șefului de șantier, Mircea Drăgan. Asupra fațadei exterioare nu s-a intervenit, din punct de vedere arhitectural.
S-a păstrat ceea ce s-a avizat prin Comisia de monumente și s-au păstrat elementele care s-au cerut
“Asta este partea frumoasă a lucrurilor care este vizibilă și care dă o notă aparte clădirii și respectiv și orașului. Ceea ce a rămas de lucrat este finisajul interior, ceea ce este destul de mult, pentru că aici este o lucrare mai complexă, legată departea de instalații. Cea electrică trebuie complet refăcută, desemnaliazare, de incendiu, de alarmare, încălzire, instalațiile sanitare. Deci tot ce înseamnă instalațiile care le găsești la o clădire modernă, tot s-a schimbat. Acum, ținând cont și de normele actuale PSI, monitorizare video, protecții antifurt, toate astea deja sunt realizate și ridică standardul muzeului. E mai eficient el, ca funcționare, și pe lângă asta au cheltuieli mai mici”, a declarat Mircea Drăgan.
Muzeografii doresc să dispună cât mai repede de cel puțin o parte dintre spațiile expoziționale, pentru a se organiza mai bine
Clădirea va dispune de panouri fotovoltaice, ceea ce înseamnă economie la consumul de curent, dar și la încălzire.Sălile expoziționale vor benficia de termostate, la fel ca și depozitele, spații dedicate obiectelor de patrimoniu.
“Noi am vrea să redăm Muzeului Muzeului din spațiile reabilitate cât mai repede, ca să poată să își organizeze expoziția permanentă, pentru că și aici este o muncă laborioasă din partea lor, și atunci să încercăm să eliberăm din spațiile necesare. Eu sper că pe la mijlocul lunii august o să poată să intre specialiștii de la Muzeu măcar pe un nivel, ca să aibă front deschis și să își amenajeze această expoziție. După aceea, o să ne încurcăm, încălecăm noi pe traseu, dar nu o să avem ce face”, a mai explicat Mircea Dragoș.
Acesta a precizat faptul că este adevărat că întotdeauna la astfel de lucrări de reabilitare apar situații neprevăzute, care necesită prelungirea perioadei de executare, dar și de extinderea fondului alocat inițial, lucru care nu este de dorit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

OPERA POLITICĂ

Ardealul văzut de Eminescu

“Prin valoarea de cultură ce-a dobândit-o limba noastră, prin claritatea ei analitică, prin legătura ce stabileşte între noi şi ţările din apus, atentatele asupra ei devin atentate în contra lumii romanice şi a civilizaţiunii omeneşti în genere. Dar e o lege constantă a istoriei că, atunci când un popor luptă cu civilizaţiunea, cel ce se consumă şi cade în luptă nu este civilizaţiunea ci poporul. “