Image 1
Image 2

INSULINA

Nicolae Paulescu: Contribuția Românească la Descoperirea Insulinei

Acum 102 ani, pe 11 ianuarie 1922, într-un spital din Toronto, Canada, se deschidea o nouă eră în medicină. Insulina era folosită pentru prima dată în tratarea diabetului, aducând speranță și transformând viețile pacienților afectați de această boală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acum 102 ani, pe 11 ianuarie 1922, într-un spital din Toronto, Canada, se deschidea o nouă eră în medicină. Insulina era folosită pentru prima dată în tratarea diabetului, aducând speranță și transformând viețile pacienților afectați de această boală. Descoperirea insulinei a fost posibilă datorită muncii dedicate a cercetătorilor, iar această realizare remarcabilă a fost recunoscută ulterior la nivel global.

 

 

Începând din 14 noiembrie 1991, „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului” este marcată anual, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet. Această zi specială coincide cu ziua de naștere a fiziologului și farmacologului canadian Frederick Grant Banting (1891–1941), cunoscut pentru introducerea insulinei în terapeutică.

 

 

 

“Nicolae Paulescu: Contribuția Românească la Descoperirea Insulinei”

Totuși, meritul descoperirii insulinei îi revine medicului român Nicolae Paulescu (8 noiembrie 1869–19 iunie 1931). În august 1921, Paulescu a publicat rezultatele cercetărilor sale privind insulina, deschizând drumul către tratamentul diabetului. Cu toate acestea, recunoașterea oficială a contribuției sale a venit târziu, peste 50 de ani, când a fost recunoscută prioritatea lui Paulescu față de Banting și Macleod, care au primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1923.

 

 

 

“O Luptă pentru Recunoașterea Meritelor: Paulescu vs. Banting și Macleod”

În ciuda faptului că Banting și Macleod au fost recompensați cu Premiul Nobel, istoria a pus în lumină contribuția semnificativă a lui Nicolae Paulescu la dezvoltarea insulinei. Această poveste nu este doar despre o descoperire medicală revoluționară, ci și despre o luptă pentru recunoașterea meritelor, o luptă care a redefinit istoria tratamentului diabetului.

 

 

 

“Insulina: Un Testament al Progresului Medical și al Colaborării Internaționale”

Astăzi, insulina rămâne un simbol al progresului medical și al cooperării internaționale în lupta împotriva diabetului. În pofida controverselor din trecut, această substanță esențială continuă să salveze vieți și să ofere o calitate mai bună a vieții pentru milioane de oameni afectați de această afecțiune. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului servește ca amintire a importanței continuării eforturilor pentru combaterea acestei boli și promovarea cercetărilor care pot aduce îmbunătățiri semnificative în viețile persoanelor cu diabet.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with