
Pandemia de Covid-19, conflictul din Ucraina și cel din Israel, împreună cu schimbările climatice, au influențat semnificativ nivelul de trai la nivel global. Aceste evenimente au avut un impact major asupra standardelor de viață la nivel mondial.
Indexul de Dezvoltare Umană (HDI) al ONU, care măsoară progresul în termeni de rezultate sociale, inclusiv speranța de viață, ani de școlarizare așteptați și venitul național brut pe persoană, a înregistrat o scădere în 2020 și această tendință a continuat și în anul următor.
Ultimele date arată că HDI-ul global a cunoscut o creștere, însă progresul a fost lent și inegal. Elveția ocupă primul loc în topul țărilor cu cel mai ridicat nivel de trai pentru al doilea an consecutiv, datorită veniturilor ridicate și speranței de viață lungi. Alte țări europene, precum Norvegia, Islanda, Danemarca, Suedia, Germania și Irlanda, au obținut, de asemenea, scoruri ridicate.
În top 10 se regăsesc și unele regiuni asiatice, cum ar fi Hong Kong și Singapore, iar Australia ocupă poziția a zecea.
România se află în prima jumătate a clasamentului HDI, ocupând locul 53.
Pe de altă parte, unele țări, precum Peru, Columbia, Libia și Libanul, nu au înregistrat progrese semnificative începând cu anul 2019. Nivelul de trai din Ucraina și Rusia a înregistrat, de asemenea, o scădere în această perioadă.
În viitorul apropiat, nivelul de trai ar urma să crească, însă regiunea arabă nu se va întoarce la nivelul său maxim din 2019, conform unor prognoze economice.
Fii primul care comentează