Image 1
Image 2

Nivelul Someşului a ajuns la minimul istoric din ultimii 51 de ani (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În această perioadă nivelurile pe toate cursurile de apă din judeţul Satu Mare sunt foarte scăzute, ne informează în cadrul unui interviu oferit postului nostru de televiziune Informaţia TV, ing. Attila Notarius – directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare.

După cum arată directorul Attila Notarius, şi pe parcursul acestei veri au existat niveluri de apă foarte scăzute, anumite cursuri de apă fiind chiar secate, desigur a fost vorba de câteva cursuri mai mici.

Insule în mijlocul Someşului

De câteva zile am observat faptul că nivelul râului Someş în municipiul Satu Mare este foarte scăzut, în zona podurilor fiind chiar vizibile insule de nisip în mijlocul albiei. Datorită acestui fapt foarte mulţi pescari s-au aventurat destul de departe pe albia râului, şi s-au poziţionat pe micuţele insule pentru a obţine o captură cât mai bună. Neobişnuiţi să vedem Someşul atât de scăzut cu atât de multe insuliţe, am cerut informaţii conducerii SGA Satu Mare, despre situaţia râului care ne străbate oraşul şi judeţul. Astfel am aflat că de 51 de ani, mai exact din anul 1968, de când se fac măsurători, nivelul râului Someş nu a mai fost atât de scăzut.

”Din anul 1968, de când se fac citiri la Staţia Hidrometrică Satu Mare, nu au mai fost înregistrate astfel de valori. În data de 27 şi 29 octombrie 2019 s-au înregistrat niveluri minime istorice. Vorbim aşadar despre o cotă de -108 cm, ceea ce reprezintă un debit de cca 18,4 mc/s pe secundă. Ca să vă puteţi da seama de diferenţă vă informez că debitul anual al râului Someş, deci media multianuală este de 125 mc pe secundă”, a declarat pentru Informaţia TV ing. Attila Notarius.
Din datele prezentate pe site-ul Institutului Naţional de Hidrologie am observat că nivelul Someşului a mai scăzut sub zero şi în luna martie. Astfel, în 30 martie 2019, la Satu Mare s-a înregistrat un nivel de minus 2 cm şi un debit de 127 metri cubi pe secundă. Cu o zi înainte, în 29 martie, nivelul era + 2 cm şi debitul 133 mc/s.

Tot din datele prezentate pe site-ul INH am observat că previziunile pentru 1 noiembrie sunt o cotă de – 109 şi un debit de 18 mc/s.

Dacă ne întoarcem în trecut, vă reamintim că în 1968 cota Someşului era de aproximativ 100 cm, iar peste doi ani s-au produs cele mai catastrofale inundaţii din secolul XX, la o cotă de peste 800 cm.

Deocamdată nu sunt probleme la alimentarea cu apă a localităţilor

În judeţul Satu Mare există câteva localităţi care se alimentează cu apă de suprafaţă, ca de exemplu Tarna, Vama şi Negreşti Oaş, care ar putea fi afectate dacă nivelul râurilor continuă să scadă. Într-o astfel de situaţie, alimentarea cu apă în aceste localităţi ar reprezenta o adevărată problemă.

După cum ne informează directorul SGA Satu Mare, la nivelul instituţiei pe care o conduce, nu au fost notificate astfel de probleme. Dar posibilitatea ca ele să apară depinde de starea vremii.

”Până în prezent este asigurată cantitatea de apă necesară pentru sistemele de alimentare cu apă a localităţilor din judeţul Satu Mare. Nu am fost informaţi de problema asigurării apei în sursă. Până în prezent nu s-au constatat deficienţe în asigurarea apei pentru populaţie şi nu s-a trecut în nicio localitate din judeţ, la aplicarea planului de restricţie pentru perioadele deficitare, respectiv secetă”, a conchis ing. Attila Notarius.

Directorul SGA Satu Mare spune că potrivit informaţiilor de specialitate, perioada imediat următoare nu va conduce la creşteri ale nivelurilor apelor din judeţ, întrucât se anunţă vreme destul de rece şi precipitaţii de cca 3-4 l/mp.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSSATUL HRIP

O săptămână obişnuită începe cu înjurături şi scandal lângă şcoală

Luni, 16 octombrie, într-o zi obişnuită în satul Hrip, poliţiştii de la Secţia Poliţie Rurală Valea Vinului au fost alertaţi în jurul orei 14.30 cu privire la un incident la o unitate de învăţământ locală.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now