Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AVERTIZARE ÎN SATU MARE

Nu faceţi baie în locuri neamenajate!

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, prin compartimentul de presă, adresează cetăţenilor apelul de a evita scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidro-tehnice.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Redăm în cele ce urmează câteva pasaje din scrisoarea transmisă redacţiei noastreş Cursurile de apă pot reprezenta un pericol pentru cei aflaţi la scăldat din cauza malurilor abrupte şi a curenţilor puternici.

De asemenea, în aceste zone, albiile pot fi nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci.
Totodată, există diferenţe majore de temperatură între stratul de suprafaţă (care poate avea o temperatură agreabilă) şi cel de adâncime (care are o temperatură scăzută).

Evacuarea controlată a unor debite de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând. Astfel, cetăţenii, aflaţi la scăldat în aval de aceste lacuri pot fi surprinşi de creşteri bruşte de nivel şi debit.

Curenţii care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sunt foarte puternici şi pun in pericol viaţa înotătorilor.

Orice persoană fizică, pe proprie răspundere, poate utiliza liber pentru îmbăiere apele marine şi apele interioare – art. 9., alin 3 din Legea apelor107/1996. De asemenea, pe malurile apelor aparţinând domeniului public, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe propria răspundere, pentru plimbare sau recreere art. 25, alin 1 din Legea apelor.

ABA Someş-Tisa recomandă cetăţenilor să aleagă zonele special amenajate pentru îmbăiere, cu respectarea măsurilor de siguranţă.

ABAS Someş – Tisa administrează un bazin de 22.380 kilometri pătraţi şi o reţea hidrografică de 580 de cursuri de apă codificate, în lungime totală de 7.828 de kilometri.

Acumulările reprezentative pe care le administrează suntş Gilău – pe Someşul Mic, Colibiţa – pe râul Bistriţa, Strâmtori – pe râul Firiza, Vârşolţ – pe râul Crasna şi Călineşti-Oaş – pe râul Tur. Acestea au ca funcţiuni principale: atenuarea viiturilor, regularizarea debitelor, asigurarea alimentării cu apă a localităţilor din aval şi producerea energiei electrice. Totodată, în aceste zone s-a dezvoltat piscicultura şi ele reprezintă puncte de interes turistic.
În arealul administrat de ABAS Someş – Tisa nu sunt desemnate zone de îmbăiere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns