Image 1
Image 2

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul West Nile a ajuns la 9

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai recent caz a fost înregistrat la Iași la o pacientă de 62 de ani

În perioada 3 iunie – 14 august au fost înregistrate la nivel național opt cazuri de infecție cu virusul West Nile, cel de-al 9-lea caz fiind confirmat în cursul zilei de ieri, 21 august, în județul Iași, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Cazurile au fost înregistrate în județele: Galați (un caz), Călărași (două cazuri), Tulcea (un caz), municipiul București (două cazuri) și cel mai nou la Iași (un caz).

De asemenea, din datele centrului aflăm că un caz a avut expunerea în două județe (Tulcea și Galați).

Îmbolnăvirile s-au înregistrat la persoane din categoriile de vârstă 20-29 de ani, 40-49 de ani, 60-69 de ani și peste 80 de ani.

În județul Iași, primul caz de infecţie cu virusul West Nile a fost confirmat miercuri, 21 august, la o femeie în vârstă de 62 de ani, pacientă a Spitalului de Boli Infecţioase, a declarat managerul instituţiei medicale, Carmen Dorobăţ.
Potrivit acesteia, femeia, din municipiul reşedinţă de județ, a fost internată în spital în urmă cu zece zile.

“Pacienta a fost diagnosticată cu meningită, în cursul acestei zile (miercuri – n.r.) a sosit confirmarea de infectare cu virusul West Nile. Evoluţia acestei boli este favorabilă, însă pacienta se află în stare gravă din cauza comorbidităţilor, ea suferind de obezitate şi boală cardiacă cronică. În momentul de faţă ea se află în terapie intensivă. Pacienta ne-a spus că nu a fost plecată în vacanţă”, a spus Carmen Dorobăţ.

Pentru perioada citată pe lângă cele 9 îmbolnăviri au fost confirmate și 2 decese datorită infecției cu virusul West Nile.

Două persoane au murit în urma infecției cu West Nile

Primul deces cauzat de infecția cu virusul West Nile a fost confirmat la 1 august, în județul Galați, iar cel de-al doilea caz, săptămîna trecută, la Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeș”, fiind vorba de o pacientă originară din localitatea Mihăilești.

Pacienta s-a prezentat inițial cu febră și stare generală alterată la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Ulterior starea acesteia s-a agravat, aspect care a ridicat suspiciunea de meningoencefalită cu West Nile. În situația dată, pacienta a fost transferată la Spitalul ”Dr. Victor Babeș” din București. Rezultatele necropsiei au confirmat infecția cu virusul West Nile.

Recomandări pentru populație

Recomandările CNSCBT pentru prevenirea infecției cuprind: evitarea expunerii la țânțari, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, utilizarea substanțelor chimice repelente împotriva țânțarilor, utilizarea substanțelor insecticide în locuință și în jurul locuinței, împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre), desecarea bălților din jurul gospodăriei, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoi menajer. Este bine de reținut că 80% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome, însă este recomandată prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical în caz de febră, vărsături, cefalee intensă, dureri musculare sau erupții cutanate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with