Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu ştim şi nu vom şti prea curând ce a vrut Crin Antonescu să spună cu posibila apropiere între doctrina liberalilor români şi aceea a Partidului Popular Europeran. El a folosit ca argumentaţie faptul că PNL ar avea o componentă ideologică conservatoare motiv pentru care ar fi mai la dreapta decât liberalii europeni şi mai aproape de populari.

Să-şi fi exprimat în acest fel vreo nemulţumire în legătură cu ALDE, adică Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa?

În urmă cu câteva săptămâni au avut loc întâlniri ale conducerii PNL cu grupuri de liberali europeni şi nu ştim să se se fi petrecut vreo coliziune între cele două părţi.

Renate Weber vorbea de o bună colaborare în Parlamentul European şi se declara vădit surpinsă de această afirmaţia e preşedintelui liberal. În consecinţă europarlamentarul european a şi luat atitudine publică la un post de radio, manifestându-şi stupefacţia. În mod cert, de respectiva declaraţie a luat act şi grupul liberal european, nu excludem posibilitatea ca acesta să-şi fi manifestat mirarea fapt ce a determinat-o pe Renate Weber să se exprime public.

Ideologia PPE – cu toate că însumează diferite curente politice – este într-adevăr concentrată în jurul conservatismului. Aceasta este un concept tradiţionalist legat de însemnătatea instituţiilor de tradiţie, a bisericii, a familiei, a proprietăţii private, neîngăduind deterioarea, descompunerea lor, de asemenea, neîngăduind nici evoluţii sociale bruşte.

Liberalismul este mult mai lax, mult mai tolerant sprijinind libertatea în raporturile dintre indivizi şi în economie. La o mai atentă privire am putea constata că cele două doctrine sunt opuse în multe privinţe. Prin urmare locul PNL este mai degrabă în ALDE, alături de alte grupările liberale europene. Ştim că în perioada interbelică au fost mari deosebiri doctrinare dintre PNŢ, partid conservator şi PNL, promotor al liberalismului aceste deosebiri stimulând rivalitatea dintre ele, împiedicând cristalizarea vreunei alianţe politice care ar fi fost considerată ca o uniune împotriva naturii.

Chestiunile aici rezumate sunt, credem, foarte bine cunoscute şi de Crin Antonescu. De asemenea este greu de crezut că preşedintele PNL ar avea intenţia de a-şi strecura partidul în PPE.

Suntem îndemnaţi să analizăm însă aceeastă declaraţie a preşedintelui liberal pentru că la acest nivel orice element de discurs este examinat cu atenţie. Dar până în prezent nu găsim nicio noimă în cele exprimate de Crin Antonescu. Renate Weber şi Răzvan Ungureanu ignoră faptul că adesea debitul verbal al liderului liberal sugerează un exerciţiu paranoic, în aparenţă controlat. Faptul că încarcă relaţiile partidului cu partenerii din ALDE sau că încalcă nişte frontiere ideologice, pentru Crin Antonescu nu are nicio însemnătate. Similitudinile găsite de acesta cu ideologia grupării popularilor rămâne la dimensiunile unui joc de cuvinte, a unei sintagme pitoreşti, pronunţate cu iresponsabilitatea oricărui polemist.

Sau poate, ne gândim, a avut intenţia să evoce PPE doar pentru a-l aduce în discuţie pentru ca apoi să-i aplice un bobârnac, o corecţie publică pentru ajutorul acordat lui Traian Băsescu în timpul Referendumului?

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un demers cu dus-întors

Asculta acest articol Plângerile penale înaintate de Ludovic Orban la adresa premierului Dăncilă și a președintelui PSD nu pot trece