Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O înfrângere victorioasă?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    A câştigat învinsul? O victorie întoarsă pe dos. Cel care a obţinut cele mai puţine voturi va fi reîncoronat. Milioanele de voturi împotriva lui Băsescu, pot fi trecute în palmaresul USL, dar la ce folosesc de vreme ce scopul propus nu a fost atins? Rezultatele prezentate la ora 23 sunt de natură să bulverseze. Prezenţa la vot a fost estimată la 44%. Voturile pentru demitere: 84-88%. Împotrivă: 12-16%.

În ciuda milioanelor de voturi pentru demitere Traian Băsescu s-a declarat câştigător.
Acceptarea cvorumului, la presiunea UE, a condus la o usturătoare şi ruşinoasă înfrângere a USL. Traian Băsescu, având în spate câteva milioane de voturi împotriva sa, se întoarce triumfător la Cotroceni. Va găsi el o scuză pentru voturile împotrivă.

Toţi cei care nu s-au prezentat la vot, prin absenţă, l-au validat pe preşedintele suspendat. Simplu ca bună ziua. Bătălia s-a terminat, războiul continuă. Pentru USL urmează zile grele. Totul e ca majoritatea din Parlament să rămână stabilă până la parlamentarele din toamnă. Dar până atunci va fi circul de pe lume.

PDL, pe bună dreptate, va prinde aripi. La a patra confruntare cu electoratul, Traian Băsescu a obţinut o victorie la masa verde. Le-a câştigat lejer pe primele două. A fost cam trasă de păr cea de-a treia, în 2009. Însă precum la fotbal, contează rezultatul. Avem, după o campanie epuizantă de trei săptămâni, acelaşi preşedinte-jucător. Suspendatul şi-a jucat rolul de victimă, a refuzat să iasă la vot, şi-a îndemnat susţinătorii să boicoteze alegerile. Are în spate susţinerea Europei, cel puţin din punct de vedere mediatic. Şi mai are ceva preţios. Un ascendent asupra adversarilor. Le-a demonstrat, că într-o formă sau alta, îi poate învinge de fiecare dată când îl provoacă.

La parlamentarele din noiembrie se vor vedea consecinţele acestei înfrângeri victorioase. În primul rând suspendarea preşedintelui i-a oferi ocazia PDL-ului să-şi strângă rândurile. După referendum, PDL nu mai este acelaşi partid. Înfrângerea de la locale va trece în uitare. Democrat liberalii vor considera că au câştigat alegerile fără candidaţi de duminică. Toţi cei care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au dus la vot, pot fi consideraţi virtuali votanţi ai PDL. Rezultatele parlamentarelor din toamnă vor fi mai echilibrate.

Pe de altă parte, electoratul care a votat pentru suspendare, văzând rezultatul, se va radicaliza. Nu sunt excluse mitingurile de protest, organizate cel mai probabil la poarta Palatului Cotroceni. La un moment dat Victor Ponta declara că e posibil să voteze 9 milioane de votanţi, dar că în mod esenţial contează să fie mai multe voturi împotrivă decât a obţinut Traian Băsescu în 2009. Este o declaraţie cu două tăişuri. S-ar putea deduce că PSD-ului nu i-ar displăcea  un preşedinte compromis.  Poate că PSD  nu exclude nicio eventuală compromitere a lui Crin Antonescu.

Un meci politic odată terminat începe altul. Cu un preşedinte totuşi epuizat, cu legitimitatea pierdută, USL îşi va continua campania anti-Băsescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O campanie internă anemică

Asculta acest articol     Fără strălucirea de altădată, dar şi fără scandalurile de la ultimele alegeri, PDL îşi duce destul